Encaixada de mans entre Mas i Junqueras un cop aprovada la resolució del 9-N. (Foto: EFE)
Encaixada de mans entre Mas i Junqueras un cop aprovada la resolució del 9-N. (Foto: EFE)
Barcelona

El Parlament aprova la resolució que insta Mas a convocar el 9-N amb "totes les garanties possibles"

La cambra aprova el text presentat per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP amb el suport de 89 dels 135 diputats, entre els quals dues representants del PSC i l'ara diputat no adscrit Joan Ignasi Elena

RedaccióActualitzat

Llum verda del Parlament a la resolució conjunta presentada pels partits proconsulta (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP) que demana al president de la Generalitat que convoqui el referèndum "amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles" i "d'acord amb els marcs legals". Aquesta ha estat l'última votació del debat de política general d'aquest 2014, que ha acabat amb aquesta aprovació.

El text ha prosperat amb 89 vots a favor -els dels promotors de la resolució, més les diputades del PSC Marina Geli i Núria Ventura, que han trencat la disciplina de vot del seu grup, i el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena- i 44 en contra -els de la gran majoria del PSC, PPC i C's-.

En acabar la votació i el debat, bona part dels diputats dels grups promotors del text i membres del govern s'han posat dempeus i han aplaudit, mentre els diputats del Partit Popular abandonaven l'hemicicle. Després, el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha acostat a Artur Mas i s'han fet una encaixada de mans. Abans de sortir de la cambra, el president ha saludat la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i també la vicepresidenta, la republicana Anna Simó.

El Partit Popular i C's han intentat frenar la votació de al resolució amb l'argument que el text estava fonamentat en els mateixos arguments que la Declaració de Sobirania, suspesa pel Tribunal Constitucional. Per això han demanat formalment que no s'admetés a tràmit el text. La Mesa del Parlament, però, ho ha rebutjat després de reunir-se durant vint minuts i, per tant, la votació s'ha dut a terme.

"S'imposa una votació per cometre una altra il·legalitat", ha afirmat el diputat popular Enric Millo, que ha acusat els proconsulta de buscar una "coartada" per saltar-se la llei i portar la cambra a una "farsa" i "una gran mentida per justificar l'autèntic objectiu que vostès busquen, que és la ruptura i la separació".

El PSC es torna a esquerdar

Aquesta resolució ha provocat una altra sopresa. El portaveu socialista, Maurici Lucena, ha admès que part dels diputats crítics -"alguna diputada", ha dit- es desmarcarien de la resta del grup i no hi votarien en contra. Això s'ha traduït finalment en el vot diferenciat de Marina Geli i Núria Ventura, que han optat per trencar la disciplina de vot i dir "sí" a la resolució. Segons Geli, aquest sentit de vot s'explica per "coherència" i per "representar una part del socialisme català".

A diferència del que havia passat fins ara quan es desmarcaven, el PSC que ara capitaneja Miquel Iceta no té previst prendre cap represàlia o sanció contra els díscols. Lucena ha afirmat que el vot diferent s'entén amb normalitat per "coherència amb les altres votacions" sobre la consulta.

Qui també hi ha donat suport és l'exmembre del PSC Joan Ignasi Elena, que aquest mateix dimecres s'ha estrenat com a diputat no adscrit.

La CUP, sola en la desobediència

El bloc sobiranista s'ha dividit en el debat quan s'ha sotmès a votació una proposta de la CUP que cridava a la desobediència si el Tribunal Constitucional (TC) impugna la consulta. La Candidatura d'Unitat Popular s'ha quedat sola perquè ERC i ICV-EUiA han optat per l'abstenció, mentre que tots els diputats de CiU hi han votat en contra, excepte un que, per error, ho ha fet a favor.

Sí que ha tirat endavant la proposta per crear les estructures pròpies d'un estat. En aquest cas, ICV-EUiA s'hi ha abstingut. CiU, ERC i la CUP hi han votat a favor i la resta de partits, en contra,. 

La unitat del bloc sobiranista ha tornat, en canvi, a l'hora de tombar la proposta del PP que demanava "acatar, complir i donar compliment de manera immediata a les interlocutòries i altres resolucions" del TC sobre la llei de consultes i el decret de convocatòria de la consulta del 9-N, una proposta que també ha rebutjat el PSC.

Personar-se en el "cas Pujol"

L'hemicicle ha aprovat també la resolució presentada per ICV-EUiA i pactada amb ERC que insta la Generalitat a personar-se a les causes que perjudiquen l'administració catalana, incloent-hi el "cas Pujol". CiU hi ha votat en contra i la resta de grups, a favor. El text considera "il·legítim" que les parts personades en la causa facin servir el procés sobiranista en "benefici propi". També es demana a Andorra que "col·labori" amb la justícia i es critica que hi hagi pressions tant en aquest país com a la seva banca "perquè no faciliti dades".

Una altra de les resolucions aprovades en el debat de política general reprova els "actes delictius reconeguts pel president Pujol". Com en l'anterior document, hi han votat a favor tots els grups, tret de CiU, que ho ha fet en contra.

En canvi, tots els grups han aprovat que el govern es presenti en tots els processos oberts per corrupció política.

Recuperar el salari de funcionaris i interins

També ha obtingut la llum verda de la cambra la proposta per recuperar la paga extra dels funcionaris el 2015 i restituir també el 15% de sou i jornada retallats als interins. CiU i ERC han permès tirar-la endavant. El PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP s'hi han abstingut i el PPC hi ha votat en contra perquè no comparteixen altres punts de la resolució.

 

Anar al contingut