Recompte intens durant la nit. (Foto: Reuters)
Recompte intens durant la nit. (Foto: Reuters)
Edimburg

Jornada històrica i festiva a Escòcia amb una assistència massiva a les urnes

RedaccióActualitzat

El 18 de setembre és ja una data històrica per a Escòcia. Milions de persones han exercit el seu dret a vot per decidir si s'independitzen del Regne Unit. Sigui quin sigui el resultat del referèndum, les relacions amb Londres encetaran una nova etapa. Més de 4,3 milions de ciutadans estaven cridats a les urnes per respondre a la pregunta "Escòcia hauria de ser un país independent?" i la participació ha estat massiva. Els col·legis electorals, que han obert aquest dijous a les vuit del matí, han tancat a les 11 de la nit, hora catalana.

Els resultats de cadascun dels 32 districtes electorals, amb 5.579 urnes, s'han anat coneixent durant la nit.  A la majoria hi guanyava el "no". Una de les circumscripcions més grans, Glasgow, amb 486.000 votants registrats i una participació del 75%, ha apostat pel "sí", però el resultat ha estat insuficient per capgirar la tendència general.

Es tracta d'un referèndum històric: Escòcia ha decidit el seu futur després de 300 anys adherida al Regne Unit, i ho ha fet fruit d'un acord amb Londres assolit el 2012. Però no només és històric pel que s'hi decideix, sinó també perquè per primera vegada al Regne Unit han votat joves de 16 anys. En total, són 124.000 escocesos considerats, "a priori", més favorables a la secessió.

Si surt el "sí" i Escòcia tria fer el seu propi camí, el Regne Unit perdrà un 8% de la població, és a dir, uns cinc milions de persones, a banda d'un 9,2% del PIB i un terç del seu territori.

La participació trenca rècords

La consulta ja és un èxit des del punt de vista de la mobilització. Abans de la votació, s'ha registrat el 97% de l'electorat i hi han acabat votant el 85% dels escocesos amb dret a vot. La participació ha trencat rècords.

Perquè es pogués votar sense problemes, sobretot  per evitar cues, s'ha ampliat el nombre de col·legis electorals. Tot i això, de cues, n'hi ha hagut.

L'indicador de la borsa

Les enquestes han estat, segurament, l'indicador més fidedigne del que ha acabat passant, però n'hi ha hagut d'altres. La borsa també pot donar pistes del capteniment d'un sector de la societat davant una votació i, en el referèndum escocès, els mercats han donat a entendre que guanyarà el "no".

La lliura esterlina ha arribat al seu màxim històric en dos anys respecte a l'euro en pujar un 0,57%. La resta de parquets europeus també han evidenciat una evolució favorable i això fa pensar que els mercats estan plenament confiats que es mantindrà l'actual "statu quo" del Regne Unit. 

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut