Esquelets humans de fa més de 6.400 anys descoberts a Begues.
Esquelets humans de fa més de 6.400 anys descoberts a Begues.
Barcelona

L'origen dels homes europeus són tres poblacions humanes ancestrals

Un estudi, en què han participat investigadors de Barcelona, revela que la composició genètica dels europeus actuals prové de tres poblacions humanes diferents

RedaccióActualitzat

L'origen dels europeus actuals són tres poblacions humanes ancestrals i no dues, com es pensava fins ara. Això ho ha descobert un consorci internacional en què hi ha investigadors de Barcelona. L'estudi l'ha publicat la revista "Nature" aquest 18 de setembre.

Com han arribat a aquesta conclusió? Després d'analitzar el genoma de 2.300 persones d'arreu del món i comparar-lo amb l'obtingut de diversos ossos desenterrats en tres jaciments arqueològics.

Fins ara se sabia que 40.000 anys enrere a Europa hi havia poblacions de caçadors-recol·lectors i que fa uns 10.000 anys van arribar els agricultors.

Però arran de les últimes troballes, ara s'hi ha de sumar un tercer grup. És el que ha explicat David Comas, de l'Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona UPF-CSIC:

"Veiem que som una cosa intermèdia i que, a més, tenim un altre component, un tercer component, que no coneixíem i que no esperàvem, i que és un component del nord".

Es tracta de nòmades siberians que van arribar després de les primeres cultures agrícoles.

 

Anar al contingut