Banderes escoceses i catalanes al partit d'aquest dimecres al Camp Nou entre el Barça i l'Apoel. (Foto: Reuters)
El fiscal en cap del País Basc compara les aspiracions de Catalunya amb les d'Escòcia. (Foto: Reuters)
Barcelona

El fiscal en cap del País Basc veu vies legals perquè Catalunya pugui fer un referèndum com Escòcia

Juan Manuel Calparsoro afirma que aquesta possibilitat passa per un acord entre el PP i el PSOE per reformar la Constitució

RedaccióActualitzat

L'anunci del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que aquest dijous es reunia amb la cúpula fiscal catalana el va fer ahir dimecres en un acte del Consell Fiscal a Bilbao. Allà hi havia el fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Juan Manuel Calparsoro. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Calparsoro ha fet un paral·lelisme entre Escòcia i Catalunya, i ha assegurat que aquí també es podria fer un referèndum legal si el PP i el PSOE es posessin d'acord: "A Espanya hi ha una via legal perquè, en un moment donat, hi hagués un referèndum similar. Però, és clar, això requeriria el suport del PP i del PSOE, que són els que a nivell estatal tenen la majoria suficient per admetre una reforma o un projecte de reforma d'aquest tipus."

Juan Manuel Calparsoro considera que la intervenció de la fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, si convoca la consulta -tot i la prohibició del Tribunal Constitucional- implicaria un fracàs del sistema jurídic i polític, perquè hi ha altres vies per actuar abans que la penal. Pel que fa als ajuntaments, el fiscal en cap del País Basc no veu delicte si aproven mocions de suport a la consulta, però avisa que no és el mateix si arriben a executar-les. Calparsoro recomana a tots els fiscals que en el cas de Catalunya actuïn amb prudència i seny.

Anar al contingut