Edimburg/Glasgow

Què voten a Edimburg i Glasgow?

Les dues ciutats viuen una activitat frenètica al voltant del referèndum, amb sorpreses i canvis de sentit del vot d'última hora

RedaccióActualitzat

Si bé Edimburg és la capital d'Escòcia, el centre polític i un gran pol d'atracció turística, Glasgow és la ciutat més gran del país. Té 600.000 habitants, però, si comptem tota l'àrea metropolitana, representa gairebé la meitat de la població escocesa. Per això el sentit cap on es decanti la balança aquí pot ser decisiu per al resultat final del referèndum.

Feu laborista per excel·lència, sembla que els seus veïns, cada vegada més, opten per votar a favor de la independència. És significatiu que una enquesta d'aquest estiu va donar un suport a l'escissió a Glasgow del 53%. En una passejada pels carrers de la ciutat, les càmeres de TV3 han copsat aquest malestar amb el "labour" d'exmilitants cansats de les retallades i tan decebuts amb la política del seu partit que han estripat el carnet per fer costat a l'SNP d'Alex Salmond. Esclar que també hi ha els que prefereixen no embarcar-se en noves aventures, sobretot la gent més gran, però la percepió és que Glasgow es mou. Potser el que ha passat és, que després de votar tota la vida laborista, han vist que no canviava res i han optat per mirar de trobar la solució ells mateixos.

Tothom està sorprès per aquest tomb i ningú sap exactament per què s'ha produït, però portes i finestres llueixen aquests dies banderes escoceses i enganxines de la campanya pel "sí". Independència Radical, Dones per la Independència, Empreses per la Independència i el grup d'artistes Col·lectiu Nacional han nascut a Glasgow. Els que miren de predir el resultat del referèndum observen amb atenció el que passa en aquesta gran ciutat escocesa. I els que prediquen el "Better together" ho observen amb preocupació.

Amb tot, la incògnita no es resoldrà fins que tanquin els col·legis electorals. De tota manera, Twitter ofereix un reflex del moviment que viu la ciutat, sobretot aquest dijous transcendental per a la història del país. Aquí teniu els tuits geolocalitzats, enviats amb les principals etiquetes a favor o en contra de la independència d'Escòcia:

-Blau: partidaris del "sí"
-Vermell: partidaris del "no"

Els dos votants més cèlebres d'Edimburg són el líder unionista, Alistair Darling, i l'exprimer ministre laborista britànic Gordon Brown. El seu vot ha estat "no". Però cap on es decanta la capital? 

Els tuits amb hashtags del "sí" tenen -sembla- un lleuger avantatge. Al carrer, però, ens trobem de tot. El corresponsal de TV3 al Regne Unit, Carles Costa, ha parlat amb votants de tota mena, però amb un denominador comú: tots han dubtat.

"He dubtat, però em sembla que votaré 'sí' i em penso que serà la bestiesa més grossa que faré a la vida."

 

D'altres, en canvi, fan el contrari tot i tenir els mateixos dubtes:

"He votat 'no'. He canviat d'opinió dues vegades, però em penso que el Regne Unit camina cap a l'estat federal."

I d'altres no revelen el seu vot, però confessen que no ho han tingut clar:

"He estat temptada de canviar el vot, però no l'he canviat."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut