Poroixenko i Obama se saluden al Despatx Oval. (Foto: Reuters)
Obama ha dit a Poroixenko que treballarà per una solució diplomàtica. (Foto: Reuters)
Washington

Poroixenko demana ajuda als EUA: "No podem guanyar la guerra amb mantes"

Obama promet al president ucraïnès pressionar per una solució diplomàtica i li concedeix una ajuda humanitària i de seguretat de 53 milions de dòlars

RedaccióActualitzat

El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, ha reclamat des dels Estats Units ajuda "letal" per poder vèncer els rebels prorussos que s'han sublevat a l'est del país. Abans de reunir-se amb Barack Obama, Poroixenko ha demanat un estatus especial per a Ucraïna que li permeti rebre suport militar, a més de l'ajuda humanitària. "Si us plau, entenguin-me bé. Les mantes i les ulleres de visió nocturna també són importants, però no podem guanyar la guerra amb mantes, ni tampoc mantenir la pau, que és el més important", ha advertit.

En un discurs davant del Congrés nord-americà, el dirigent ucraïnès ha alertat que aquesta "no és només la guerra d'Ucraïna, és la d'Europa i també la dels Estats Units" perquè "si aquestes amenaces no s'aturen, creuaran la frontera d'Europa i s'expandiran per tot el món".

A la Casa Blanca, Barack Obama li ha assegurat que pressionarà perquè el conflicte tingui una solució diplomàtica. "Estem preparats per donar suport a Ucraïna en les negociacions amb Rússia, perquè el poble ucraïnès tingui llibertat i prosperitat", ha afirmat Obama després de reunir-se amb Poroixenko al Despatx Oval. Obama ha felicitat el seu convidat per la "difícil legislació" aprovada aquesta setmana al Parlament ucraïnès i que garanteix tres anys d'autogovern a les regions de Donetsk i Lugansk.

Coincidint amb la visita, els Estats Units han anunciat una ajuda de 53 milions de dòlars per a Ucraïna, que inclou cascos, armilles antibala i vehicles militars, a més d'ajuda humanitària. No hi ha, però, l'ajuda letal que demana Poroixenko. En concret, són 7 milions de dòlars en ajuda humanitària i 46 milions en seguretat. D'aquesta manera, els EUA hauran destinat durant aquest any 291 milions a Ucraïna.

Anar al contingut