Hollande en el moment d'iniciar la seva intervenció. (Foto: Reuters)
Hollande en el moment d'iniciar la seva intervenció. (Foto: Reuters)
París

França bombardejarà l'Estat Islàmic a l'Iraq, però no enviarà tropes sobre el terreny

Els jihadistes han difós un vídeo d'un altre ostatge que s'identifica com el periodista britànic John Cantlie

RedaccióActualitzat

El president de França, François Hollande, ha anunciat que ha acordat donar suport aeri al govern iraquià per bombardejar les milícies jihadistes de l'Estat Islàmic (EI), però ha remarcat que França no enviarà tropes sobre el terreny i que la seva acció es limitarà a l'Iraq. El cap de l'estat francès ha donat la notícia en la quarta gran conferència de premsa que ha fet des que va arribar a la presidència el 2012.

La decisió d'Hollande respon a "la sol·licitud de les autoritats iraquianes per acordar suport aeri". El president francès ha demanat al seu primer ministre, Manuel Valls, que informi de la intervenció a tots els grups parlamentaris. "La meva decisió és fonamental en el desafiament a la nostra pròpia seguretat. També s'ha de lluitar a França contra el terrorisme", ha assegurat Hollande.

El govern francès xifra en "uns mil" els joves de nacionalitat francesa que s'ha sumat a les files de l'Estat Islàmic. El líder francès ha afirmat que alguns d'aquests joves "poden tornar amb el pitjor projecte al cap", en referència als quatre assassinats del Museu Jueu de Brussel·les del maig passat i que van ser comesos suposadament per Mehdi Nemmouche, de qui se sospita que va estar allistat durant més d'un any a Síria a les files de l'Estat Islàmic.

El president de França ha descrit un terrorisme que ha canviat de dimensió i que mai ha disposat de tants mitjans "militars, financers i humans" i que vol "prendre el lloc" dels Estats. "No només l'Iraq està amenaçat, no només l'Orient Mitjà, sinó Europa i el món", ha afegit Hollande, que ha recordat que el govern francès ha adoptat aquesta setmana un projecte de llei per lluitar contra la captació de terroristes a França.

Dilluns passat, coincidint amb la celebració a París d'una conferència sobre la pau i la seguretat a l'Iraq, en la qual van participar representants de 24 països més la Lliga Àrab, l'ONU i la UE, avions francesos van començar a sobrevolar l'Iraq.

Un nou vídeo amb un altre ostatge

Els jihadistes de l'Estat Islàmic han difós un vídeo d'un altre ostatge segrestat a Síria l'any 2012. S'identifica com el reporter britànic John Cantlie. En les imatges penjades a les xarxes socials, com ha passat en els casos del nord-americà James Foley i altres ostatges, el periodista apareix vestit de taronja, similar als presos de Guantánamo. La resta de l'escenografia, en canvi, és diferent, perquè surt assegut darrere una taula i amb un fons negre.

Al vídeo, de 3 minuts, no hi ha cap amenaça aparent contra la seva vida, però Cantlie hi surt criticant els governs dels Estats Units i de la Gran Bretanya per no negociar l'alliberament dels seus ciutadans. Els acusa d'abandonar-los. Tot plegat ho fa amb un to distès i sense un nerviosisme aparent.

En les últimes setmanes, l'Estat Islàmic ha acabat decapitant diversos ostatges, entre els quals hi ha dos nord-americans i un britànic.

L'ONU dóna suport als atacs

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha manifestat el seu suport a l'estratègia dels Estats Units contra l'Estat Islàmic i ha fet una crida a la comunitat internacional a "actuar amb decisió" contra l'amenaça que planteja el grup terrorista. "Urgeixo a la comunitat internacional i a aquells que disposen de mitjans a actuar amb decisió i després d'una seriosa reflexió. És fonamental mantenir com a prioritat la protecció dels civils", ha dit Ban en una conferència de premsa prèvia a l'obertura de la nova sessió de l'Assemblea General de l'ONU.

Anar al contingut