Alex Salmond amb simpatitzants del "sí" als carrers d'Ayrshire. (Foto: Reuters)
Alex Salmond amb simpatitzants del "sí" als carrers d'Ayrshire. (Foto: Reuters)
Edimburg

Declaracions creuades en els últims actes de la campanya a Escòcia

RedaccióActualitzat

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha tancat els dos anys de campanya a favor del "sí" a la independència animant els escocesos a aprofitar una oportunitat "única". El referèndum, diu Slamond: 

"És una oportunitat perfecta per deixar la nostra empremta en les pàgines de la història. He recorregut aquest país en moltes campanyes, però mai havia tingut una experiència similar, no havia vist un activisme polític tan notable com en aquesta ocasió."

Salmond també ha tingut un missatge per al Regne Unit: "No busquem la divisió, sinó la igualtat. Una relació nova, millor i harmoniosa, fundada en els lligams duradors de la família i cultura que mantenim. Trobareu en una Escòcia independent el vostre amic més proper, l'assessor més honest i l'aliat més compromès. Volem una relació entre iguals en aquestes illes per al benefici de tots."

Abans, el líder escocès havia escrit una carta on demanava als ciutadans serenitat i confiança col·lectiva per votar. "No deixem que se'ns escapi de les mans. No deixem que ens diguin que no podem. Fem-ho", escrivia.

El responsable de la campanya unionista "Millor junts", l'exministre laborista Alistair Darlin, ha dedicat les seves últimes hores de campanya a mirar de convèncer els indecisos, que són aproximadament el 10% dels votants segons les enquestes.

"Estem a les portes de la decisió més important que Escòcia prendrà en la seva història. Decidim el futur del nostre país. Per prendre una decisió tan transcendental, és necessari tenir claredat. El que s'ha fet palès al final d'aquesta llarga campanya per part dels nacionalistes és que no tenen claredat en absolut. Qualsevol a Escòcia que dubti que no dubti més: ha de dir 'no'".

Fa dos dies, el primer ministre britànic, David Cameron, va demanar als escocesos que es quedessin perquè l'escissió seria un "divorci molt dolorós".

Qui també ha entrat en campanya és el president dels Estats Units. Barack Obama ha demanat al Regne Unit que es mantingui unit i fort. 

The UK is an extraordinary partner for America and a force for good in an unstable world. I hope it remains strong, robust and united. -bo

¿ The White House (@WhiteHouse) septiembre 17, 2014
Anar al contingut