Barcelona

El Parlament aprova la llei de consultes no referendàries que servirà per convocar la del 9-N

La norma servirà per convocar la consulta del 9-N i ha rebut el vot a favor de 106 diputats i, en contra, de 28.

RedaccióActualitzat

El Parlament de Catalunya ha viscut aquest divendres a la tarda un dels episodis transcendentals del procés sobiranista que viu el país. Prop del 80% dels diputats (el 78,5% per absència d'un diputat favorable) han votat a favor de l'aprovació de la llei de consultes que, entre altres, permet convocar la consulta del 9 de novembre sobre el futur de Catalunya.

Es tractava d'un ple extraordinari amb aquest únic punt a l'ordre del dia i que ha generat molta expectació. Fins a 300 periodistes s'han acreditat per seguir la sessió que començava l'endemà que Escòcia hagi fet el seu referèndum sobre la independència del Regne Unit.

Els partits han exposat les seves tesis al voltant d'una llei que té l'aval del Consell de Garanties Estatutàries, però que té escrita el seu destí immediat: el Tribunal Constitucional. I és que el govern espanyol del Partit Popular ja té preparats els recursos contra una llei que consideren il·legal perquè, sostenen, pretén emparar un "referèndum secessionista".

La llei aprovada s'anomena "de consultes no referendàries" ha de permetre fer consultes populars a tot Catalunya, també d'àmbit local, que no tinguin caràcter de referèndum i que no afectin drets i llibertats fonamentals, qüestions tributàries o pressupostos ja aprovats.

No requereixen l'autorització de l'Estat i no són vinculants. I, a més, estableix altres instruments de participació democràtica, que no són consultes.

El text ha rebut un amplíssim suport de més de 100 diputats. Li han fet costat CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, la CUP i el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena. Només s'hi ha oposat el PP i Ciutadans.

Les formacions que donen suport al procés sobiranista veuen aquesta norma com el marc legal suficient per convocar la consulta.

L'aprovació de la llei és el tret de sortida a un calendari encara obert

19 de setembre

La llei aprovada entrarà en vigor oficialment quan es publiqui a l'edició digital del Diari Oficial de la Generalitat. Pot ser immediat o pot trigar uns dies. És la condició necessària perquè, a partir de llavors, el president de la Generalitat pugui firmar el decret de convocatòria per al 9 de novembre.

En el moment en què el president Mas oficialitzi institucionalment la firma del decret al Palau de la Generalitat, el govern espanyol ja té a punt la seva resposta. Reunirà -ràpidament- el Consell de Ministres de manera extraordinària per autoritzar dos recursos al Tribunal Constitucional, un contra la llei i un altre contra el decret.

23 de setembre


En el ple del Tribunal Constitucional es podria admetre a tràmit el recurs contra la llei dimarts mateix, que hi ha ple ordinari convocat i, aleshores, tant la llei de consultes com el decret quedaran cautelarment suspesos, com fixa la llei.

Dimarts que ve, el president Mariano Rajoy comença un viatge de cinc dies a la Xina. La Moncloa assegura que, si Rajoy no hi fos, podria autoritzar els recursos contra la llei catalana la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

26 de setembre

I posen com a exemple que, en el Consell de Ministres del divendres 26, serà ella qui donarà el vistiplau a un dels projectes més importants del govern espanyol: la llei de pressupostos.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut