Martin Schulz.
El president del Parlament Europeu diu que la UE no tenia un pla B si guanyava el "sí" a Escòcia. (Foto: Reuters)
Berlín/Brussel·les

El president del Parlament Europeu diu que una Escòcia amb més autogovern pot ser el "model" per a Catalunya

Tant el president del Parlament Europeu com el màxim responsable de la Comissió, Durao Barroso, s'han mostrat alleujats pel "no" escocès al referèndum

RedaccióActualitzat

Brussel·les no ha dissimulat la seva satisfacció pel triomf del "no" al referèndum escocès. El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, considera que Escòcia podria convertir-se en un "model" per a altres països amb moviments independentistes si obté més competències sota el paraigua del Regne Unit. En una entrevista en la ràdio pública alemanya, Schulz ha fet aquesta anàlisi quan li han preguntat si el resultat d'Escòcia podria frenar el procés sobiranista a Catalunya.

El president del Parlament Europeu ha fet aquesta reflexió en relació amb el futur d'Escòcia: "Crec que si ara s'arriba a un autogovern raonable a l'àmbit cultural, econòmic i de les infraestructures, però, al mateix temps, continua sota el sostre del Regne Unit, pot ser un model satisfactori també per a altres regions".

Martin Schulz s'ha mostrat content amb la victòria del "no" i amb el desenvolupament del referèndum, "un procés intern i democràtic, on el referèndum havia estat reconegut pel govern de Londres". "M'alleuja el resultat (...) La pròxima vegada que vegi a David Cameron li diré que em sembla bé un Regne Unit en una Europa unida", ha apuntat Schulz. Per cert que el president del Parlament Europeu ha revelat que la UE no tenia un pla B perquè tampoc té un pla A, ja que els tractats -diu- no preveuen què passa en el cas que una regió s'independitza d'un estat membre".

El resultat és "bo" per a una "Europa més unida"

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, assegura que el resultat és "bo" i que afavoreix una "Europa més unida i forta". Barroso ha dit, alleujat, que donava "la benvinguda a la decisió del poble escocès de mantenir la seva unitat amb el Regne Unit", i ha remarcat que "la Comissió Europea es felicita pel fet que durant el debat dels últims anys el govern escocès i els seus ciutadans han refermat repetidament el seu compromís europeu".

El president de la CE ha explicat que l'executiu comunitari "continuarà compromès en un diàleg constructiu amb el govern escocès als àmbits que queden sota la seva responsabilitat, i que són importants per al futur d'Escòcia". En aquest sentit, Barroso ha esmentat apartats com "el treball, l'energia, el medi ambient i la regulació intel·ligent".

Anar al contingut