El ball de gegants a la plaça Sant Jaume després del pregó de festes de la Mercè. (Foto: ACN)
El ball de gegants a la plaça Sant Jaume després del pregó de festes de la Mercè. (Foto: ACN)
Barcelona

El pregó de l'activista social Núria Gispert dóna el tret de sortida a les Festes de la Mercè

Les festes d'aquest any ofereixen més de 600 activitats diferents, com el tradicional Piromusical i la celebració del Tricentenari, amb l'espectacle "El somni d'un gegant"

RedaccióActualitzat

La festa major de Barcelona, la Mercè, ha arrencat aquest divendres amb més de 600 actes programats en diversos espais de la ciutat, que acolliran fins a dimecres que ve concerts, espectacles i projeccions audiovisuals, entre altres activitats. La festa ha començat aquest divendres amb el pregó que ha anat a càrrec de l'expresidenta de Càritas Espanyoles i exregidora del PSUC i el PSC Núria Gispert, el mateix any que Barcelona és la capital europea de voluntariat.

"No es tracta només de pal·liar les necessitats bàsiques de les persones més pobres, sinó de lluitar contra les desigualtats i les injustícies que les causen. No hem de fer beneficència, sinó promoció", ha reclamat Núria Gispert.

Mentrestant, davant l'Ajuntament, a la plaça Sant Jaume, s'han manifestat sorollosament un centenar de persones: veïns del barri de la Barceloneta, amb samarretes grogues, que protestaven pels efectes del turisme, i treballadors de la televisió local BTV, amb samarretes vermelles, per les seves condicions laborals. 

Els escenaris de la Mercè

Una de les principals propostes d'aquesta edició és el festival "Mercè Arts de Carrer", al parc de la Ciutadella, on la tecnologia i les arts escèniques es combinaran per explicar històries. El ja tradicional Piromusical posarà punt final a la festa major i a la celebració del Tricentenari amb "El somni d'un gegant", a l'avinguda Maria Cristina, amb focs artificials, música i projeccions en una pantalla de 18 metres d'alt per vint d'ample. L'espectacle començarà a les deu del vespre de dimecres que ve.

La Mercè té Estocolm com a ciutat convidada, que arribarà a Barcelona amb una cinquantena d'artistes i produccions que inclouran projeccions a la façana del consistori, malabarismes i espectacles de màgia amb pastilles digitals.

La festa suma en aquesta edició un dia més que l'any anterior, tot i que té 3,1 milions d'euros de pressupost, 600.000 menys que el 2013. Pel que fa al transport públic, el metro de Barcelona funcionarà ininterrompudament les nits d'aquest divendres, de dissabte i de dimarts per afavorir els desplaçaments. També es reforçarà la seguretat i la neteja de les estacions en les hores de més afluència. El Tram també reforçarà el seu servei i funcionarà sense interrupcions de les cinc del matí d'aquest divendres a la mitjanit de diumenge a dilluns, i des de les cinc del matí de dimarts fins a la mitjanit de dimecres a dijous.

Il·luminació especial a la Torre Agbar

Des d'aquest divendres fins dimecres que ve, la Torre Agbar oferirà una il·luminació especial amb motiu de la Mercè. Entre les 9 del vespre i la mitjanit, la torre combinarà animacions referides a la festa major amb un missatge commemoratiu d'aquesta celebració barcelonina. Aigües de Barcelona també impulsa la Festa d'Aigua, una activitat itinerant pensada per acostar el vessant més lúdic de l'aigua als més petits i les seves famílies, que es farà en el castell de Montjuïc, dissabte i diumenge, entre dos quarts de sis i les vuit del vespre.

Anar al contingut