Barcelona

Rull destaca el consens per elaborar una llei de consultes amb "garanties democràtiques perquè els ciutadans puguin decidir"

Rull destaca el consens per elaborar una llei de consultes amb "garanties democràtiques perquè els ciutadans puguin decidir"

RedaccióActualitzat

Consens i garanties. Són els dos eixos de la llei de consultes, segons ha explicat el seu relator, el diputat de Convergència i Unió, Josep Rull.

Rull ha obert el ple per a l'aprovació de la llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana explicant els detalls del text. En una intervenció breu, de menys dels deu minuts marcats, el relator ha explicat com s'ha construït la llei. Ha recordat que neix de l'anterior legislatura, però ha destacat que ha estat realment una "ponència conjunta" amb "voluntat d'anar més enllà dels partits polítics".

Rull ha recordat que el text inicial tenia 29 articles i el text que es presenta en té 56. El diputat convergent diu que això demostra "l'amplíssim consens assolit". En aquest sentit, el relator ha destacat el "bon clima i el bon to de la ponència".

No és només la llei del 9-N

Rull ha recordat que la llei surt del l'article 122 de l'Estatut i per això afirma que va més enllà de la consulta del 9 de novembre.

"Aquesta llei serà la del 9 de novembre, però ha de ser l'instrument que ens ha de permetre dotar de marge suficient la Generalitat i els ajuntaments per poder consultar la ciutadania."

El diputat de convergència argumenta així que la llei no només permet consultes populars, sinó també altres formes de participació.

Garanties democràtiques

Per últim, Rull ha volgut deixar clar que la llei, que segons ha anunciat el govern espanyol acabarà recorreguda al Tribunal Constitucional, té totes les garanties. El relator assegura que hi ha "les garanties democràtiques perquè els ciutadans puguin decidir lliurement en relació a aspectes que són fonamentals del dia a dia d'aquesta nació".

"Les garanties són el pal de paller de la llei."

Rull, que ha començat la seva intervenció explicant que era un "honor" presentar la llei, ha acabat amb els agraïments a les persones que han fet possible el text. El diputat convergent ha donat les gràcies al gestor de la comissió, al lletrat i al Departament de Governació. Rull també ha donat les gràcies a tots els ponents que hi han participat, de qui ha dit que han tingut "un cert sentit de transcendència històrica".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut