Barcelona

Dolors Camats: "Volem una consulta perquè no ens han deixat fer un referèndum"

RedaccióActualitzat

La diputada d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha començat la seva intervenció fent referència a Escòcia. "Em quedo amb les paraules" del primer ministre David Cameron, que ha assegurat ser "un apassionat del Regne Unit", però també "un demòcrata. Podria haver prohibit el referèndum escocès, però volia que els escocesos parlessin".

Camats ha contraposat aquesta actitud amb la del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "enllauna el missatge i diu que aquí no votarà ningú. Ell prohibirà la llei, la convocatòria i impedirà votar". "El que ha demostrat Escòcia és que amb el vot, s'arriba a l'acord". Ara, el Regne Unit i Escòcia es poden asseure a negociar, perquè els escocesos han pogut votar.

A diferència d'Escòcia, aquí se'ns nega el marc i la solució política. El que es vol evitar és la democràcia. El problema és de democràcia i no només un debat nacional".

L'incompliment dels "programes electorals s'ha convertit en un hàbit. S'ha canviat la constitució a Espanya tan sols per la necessitat econòmica i s'ha repetit fins a la sacietat que no hi ha alternativa. La manera de solucionar-ho és repartir el poder. Aquesta llei, amb tota la modèstia, intenta fer això. Inicialment era una llei de consultes i ara és una llei de consultes populars per fomentar la participació ciutadana".

Portem a votació una llei de consultes que permet conèixer l'opinió dels ciutadans i hi ha qui la dóna per pràcticament sentenciada abans de néixer. "Volem una consulta perquè no ens han deixat fer un referèndum", ha afegit Camats.

És evident que Catalunya te necessitat de canviar la relació amb l'Estat. Per ICV és lògic i necessari que abans de qualsevol pacte o de canviar la relació amb l'Estat, ja sigui la indepedència, és lògic que sabem què opina la gent. La consulta no és vinculant, però és la manera més honesta per impulsar els passos a seguir en el marc jurídic actual. La consulta és l'acte preparatori per la reforma constitucional que el tribunal considera legítima.

I és que "com pot ser que consultar la ciutadania sigui tan problemàtic?", s'ha preguntat la diputada ecosocialista. "Tindrem una bona llei".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut