Barcelona

Josep Rull: "Dins de la Constitució i l'Estatut hi ha marge per poder posar les urnes el 9 de novembre"

Rull afirma que la llei de consultes està concebuda perquè Catalunya pugui millorar la seva capacitat democràtica mitjançant una implicació més gran de la ciutadania

RedaccióActualitzat

El diputat de Convergència i Unió i portaveu parlamentari, Josep Rull, ha començat la seva intervenció al ple extraordinari fent una salutació als representats de la societat civil i també a la plataforma pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir, on assegura que hi és tothom que creu que la democràcia és la resposta, tant si pensen votar "sí" com "no" a la consulta del 9 de novembre.

Rull ha defensat la llei de consultes dient que està concebuda perquè Catalunya pugui millorar la seva qualitat democràtica a través d'una major implicació de la ciutadania en la presa de decisions.

Una llei que ens ha d'acostar a les pràctiques que són usuals a altres països que són referents democràtics com ara Suïssa o els EUA. I això sense que el Parlament perdi capacitat legislativa ni el govern capacitat executiva, sinó que aquestes funcions siguin complimentades amb la consulta a la ciutadania quan sigui necessari.

Josep Rull afirma que hi ha marge legal per poder fer la consulta del 9 de novembre:

" Dins de la Constitució i l'Estatut hi ha marge per poder posar les urnes el 9 de novembre. Hi ha marge per fer-ho a l'empara d'aquesta llei"

Rull ha destacat que no hi ha la voluntat política del govern de Mariano Rajoy per permetre-ho i ha fet referència al discurs de la por que fa servir l'executiu central amb les amenaces de suspendre l'autonomia a Catalunya o la convocatòria als fiscals de Catalunya aquesta mateixa setmana.

"Hi ha una obsessió per evitar que els catalans ens puguem expressar lliurament. Aquesta és la pugna central, no el dret a decidir, sinó el dret a expressar-nos com una societat diferenciada. Això és el que ens volen prendre i el que no ens deixarem prendre".

El portaveu de CiU ha comparat aquesta actitud obstruccionista del govern de Madrid amb la del govern del Regne Unit. Rull ha citat David Cameron que va dir que malgrat que no li agradava el que pretenien fer els escocesos, en la mesura que la majoria del Parlament d'Escòcia demanava posar les urnes, ell tenia l'obligació política, moral i democràtica de permetre-ho.

Rull ha acabat el seu discurs citant Victor Hugo per reivindicar que una immensa majoria de catalans ha decidit que ha arribat l'hora de la democràcia, l'hora de la llibertat:

"Cap exèrcit no pot aturar una idea a la qual li ha arribat la seva hora"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut