L'esposa de Maragall ha explicat l'experiència de cuidar un malalt d'Alzheimer.
L'esposa de Maragall ha explicat l'experiència de cuidar un malalt d'Alzheimer.
Barcelona

El Dia Mundial de l'Alzheimer recorda els cuidadors, les víctimes invisibles de la malaltia

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer, amb la mirada posada en els cuidadors

RedaccióActualitzat

A tot el món hi ha uns 44 milions de persones que tenen Alzheimer, però els afectats reals són molts més. Com a mínim, 44 milions més, perquè tots els malalts necessiten un cuidador.

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer, amb la mirada posada en el paper dels cuidadors. Normalment són familiars del malalt, sobretot dones, que es converteixen en les víctimes invisibles de la malaltia.

La Fundació Pasqual Maragall, que justament aquesta setmana ha presentat una campanya per recollir fons, ha posat sempre molt èmfasi en el paper dels cuidadors.

A l'acte de presentació de la campanya, l'esposa del president Maragall, Diana Garrigosa, va voler compartir amb tothom les dificultats a què s'enfronten les persones que, com ella, cuiden un malalt amb demència.

Els cuidadors principals estan sotmesos a molta pressió emocional i física, i això pot derivar en problemes psicològics i físics. Sovint no noten que necessiten ajuda i viuen amb la por de caure malalts ells mateixos. A mesura que la malaltia avança, el cuidador ha d'assumir noves responsabilitats i va perdent llibertat per continuar fent les seves activitats. Aquesta situació acaba posant en perill la seva salut física i emocional. En alguns casos, el familiar que cuida acaba rendint-se i es veu incapaç d'oferir una atenció adequada al pacient. De fet, això es coneix com  claudicació familiar.

La recomanació per als cuidadors és no tancar-se a casa i compartir estones amb persones que estan en la mateixa situació. La necessitat de donar suport a aquests cuidadors ha portat a crear grups específics d'ajuda i a finançar programes de formació i acompanyament.
En diferents centres hospitalaris de la província de Barcelona ja es poden trobar grups on els cuidadors poden compartir experiències.

L'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa d'origen desconegut que es diagnostica tard i que no té cap medicació que la retardi o la freni. Alguns estudis apunten com a factors de risc la diabetis, la hipertensió, l'obesitat, la inactivitat física, la depressió, el tabaquisme i la baixa capacitat cognitiva. Lluitar contra aquests factors pot ajudar a prevenir la malaltia.

Anar al contingut