Cardona

Mas diu que és el moment "de l'habilitat i l'astúcia" i anuncia que convocarà la consulta "dins els pròxims dies"

El president de la Generalitat, Artur Mas, anuncia que aquesta setmana firmarà el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, firmarà aquesta setmana el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. Mas ho ha anunciat a Cardona, on ha participat en l'acte final de la commemoració del Tricentenari. El president català parla de moment clau i recepta "determinació, fermesa, habilitat i astúcia" per tirar endavant la consulta.

Des del castell de Cardona, l'última de les grans fortaleses catalanes que va capitular en la Guerra de Successió, Mas ha acotat en el temps quan firmarà el decret. Ha explicat que serà "aquesta setmana que ve" i hi ha afegit que "dins els pròxims dies", sense donar-ne més detalls.

En l'acte, el president de la Generalitat ha apel·lat a fer servir les lleis per canalitzar la voluntat dels ciutadans de manifestar la seva opinió i ha demanat al govern espanyol que no utilitzi la Constitució per silenciar Catalunya.

Mas també ha assegurat que en el moment actual cal actuar amb determinació, fermesa, habilitat i astúcia. Afirma que "tot això combinat ens portarà a fer que aquest poble, uns segles després, pugui decidir llirement el seu futur com a nació".

President gràcies a la Constitució?

En el seu discurs, Mas ha respost a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que li va demanar que recordés que és "president gràcies a la Constitució". Mas hi ha respost fent un repàs a la història:

"Els vull recordar que jo sóc el president de la Generalitat de Catalunya número 129; per tant, molt abans que qualsevol Constitució fos aprovada."

Mas també ha respost al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va declarar la seva estima a Catalunya:

   "Agraeixo comentaris com aquests. Però, si són veritat, la millor forma d'estimar un poble és deixar-lo votar."

En aquest sentit, el president català ha convidat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a seguir l'exemple del primer ministre britànic, David Cameron, i ser abans que res "demòcrata" permetent votar als catalans.

A l'acte, en què Mas ha estat rebut amb una ovació i crits de "president", també hi han assistit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el conseller de la Presidència, Francesc Homs; el líder d'ERC, Oriol Junqueras; el de CiU al Parlament, Jordi Turull, i l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, d'Esquerra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut