Barcelona

Reniu aposta per bloquejar la suspensió de la consulta al Constitucional per votar el 9-N

El membre del Consell Assessor per la Transició Nacional explica que Mas encara no ha firmat el decret de convocatòria perquè busca endarrerir la resposta del govern espanyol

RedaccióActualitzat

El divendres es va aprovar al Parlament la llei de consultes. Encara no està publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i el president Artur Mas no ha firmat el decret per convocar la consulta del 9-N. Què espera? El professor de Ciència Política Josep Maria Reniu, especialista en Dret Constitucional i membre del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) ho ha explicat al canal 3/24.

A "L'entrevista del diumenge", Reniu afirma que Mas encara no ha firmat el decret de convocatòria perquè busca endarrerir la resposta del govern espanyol i aconseguir una finestra de temps que permeti posar en marxa tota la logística que hauria de permetre celebrar la consulta.

"Mas controla l'estratègia vinculada al temps."

Reniu explica que el president té 15 dies perquè es publiqui la llei i per firmar el decret. Defineix la situació actual com una "gran partida d'escacs" i argumenta que en funció del dia que es faci la convocatòria de la consulta es pot determinar el temps de resposta del govern espanyol i el constitucional. Això, diu, pot donar dies per anar aprovant "les mesures que calen per garantir que el dia 9 votarem".

Per Reniu, quan el govern espanyol hagi presentat els recursos contra la llei i el decret, la resposta de Catalunya ha de ser política. El membre del Consell Assessor per la Transició Nacional advoca per intentar bloquejar la previsible suspensió:

"O acotem el cap o bé demostrem que estem convençuts que és legal i vàlid, i que mereix arribar fins al final."

Sigui com sigui, Reniu adverteix que "la ciutadania acabarà liderant la resposta al bloqueig de la consulta". En aquest sentit, el professor es felicita de la mobilització ciutadana que hi ha a Catalunya en comparació, per exemple, amb Escòcia.

"Suspendre l'autonomia és inconstitucional"

Reniu afirma que el govern espanyol ho tindria molt complicat per suspendre l'autonomia. De fet, explica que no és possible perquè no està recollit a la Constitució. El professor afirma que només l'article 155 regula que el govern espanyol pot fer aprovar una llei al Senat, on el PP té majoria absoluta, per obligar a actuar el president Mas "d'una determinada manera", però no per suspendre tot l'autogovern:

"Per a cada acte concret hi hauria d'haver una llei per forçar el president a actuar d'una determinada manera."

Pel que fa a l'ús del Codi Penal en els casos de desobediència o sedició, Reniu no hi veu aplicació, perquè el procés és pacífic.

Una DUI, amb quin mandat?

Reniu tampoc no veu viable, ara per ara, una declaració unilateral d'independència (DUI). El membre del CATN es pregunta d'on sortiria el mandat per fer la DUI. Tot i que reconeix que pot ser un concepte atractiu, "quan posem fermament els peus a terra, veurem que per arribar-hi hauríem de tenir un mandat democràtic clar, nítid i evident".

Reniu considera que és "un escenari hipotètic que ens queda molt lluny" i aposta per les "eines democràtiques per forçar aquells que no ho volen a un escenari molt millor".

Eleccions plebiscitàries

Per últim, Reniu explora la via de les eleccions plebiscitàries com a alternativa a la consulta. Afirma que no es podrien fer el 9 de novembre, perquè s'haurien d'haver convocat el 16 de setembre. Argumenta que calen un mínim de 54 dies per convocar-les.

El membre del CATN creu que cal posar les urnes el 9-N per votar la consulta i avisa que, si hi ha un impediment per col·locar les urnes, "ja no haurem de parlar de cap altre escenari, perquè aquells que s'oposen a la manifestació de la lliure voluntat del poble de Catalunya hauran perdut". Reniu argumenta: "Som a Europa, al segle XXI, amb un fonament democràtic."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut