El científic Albert Einstein.
El científic Albert Einstein.
Alemanya

Físics confirmen que Einstein tenia raó i que el temps va més lent per a un rellotge en moviment

Segons la teoria de la relativitat, que ara han confirmat físics alemanys, una persona que viatgés en un coet d'alta velocitat envelliria més lentament que la gent que és a la Terra

RedaccióActualitzat

Una altra vegada Einstein torna a tenir raó. Físics alemanys han verificat ara una predicció de la teoria espacial de la relativitat sobre la dilatació del temps amb una precisió sense precedents. I és que els experiments que han portat a terme en un accelerador de partícules d'Alemanya confirmen que el temps es mou més lent per a un rellotge en moviment que per a un de fix. Així, per exemple, una persona que viatgés en un coet d'alta velocitat envelliria més lentament que la gent que és a la Terra.

L'article, que ha estat publicat per la "Physical Review Letters", és la culminació de 15 anys de treball d'un grup internacional de col·laboradors, entre ells el premi Nobel Theodor Hänsch, director de l'Institut Max Planck d'Òptica Quàntica.

Per provar l'efecte del temps, els investigadors van utilitzar l'anell Experimental, on s'emmagatzemen i s'estudien partícules d'alta velocitat en el centre Helmholtz GSI per a la investigació d'ions a Darmstadt, a Alemanya, i van utilitzar dos rellotges: un de parat i un altre en moviment. Els científics van fer el rellotge en moviment a través de l'acceleració dels ions de liti a un terç de la velocitat de la llum. Després van mesurar diverses transicions dins del liti i van veure com els electrons saltaven entre diferents nivells d'energia. La freqüència de les transicions es desenvolupava com el tic-tac del rellotge. En canvi, les transicions dins dels ions de liti que no es movien van servir de rellotge estacionari.

Així doncs, els investigadors van mesurar l'efecte de dilatació relativista del temps amb més precisió que qualsevol estudi anterior, ha assegurat el coautor Gerald Gwinner, un físic de la Universitat de Manitoba a Winnipeg, el Canadà.

Thomas Udem, un altre físic de l'Institut Max Planck d'Òptica Qntica a Garching, també a Alemanya, assegura que les matemàtiques que descriuen l'efecte de dilatació del temps són "fonamentals per a totes les teories físiques".

Comprendre la dilatació del temps també té implicacions pràctiques. El Sistema de Posicionament Global es cronometra essencialment en òrbita i el software de GPS ha de retre compte dels desplaçaments de temps minúsculs en l'anàlisi de la informació de navegació.

L'Agència Espacial Europea estudia provar la dilatació del temps en l'espai quan posi en marxa el seu rellotge atòmic Ensemble in Space (ACES), un experiment que s'enviarà a l'Estació Espacial Internacional el 2016.

Anar al contingut