Estel fugaç. Foto: Òscar Méndez.
Estel fugaç. Foto: Òscar Méndez.

Arriba la tardor astronòmica

Néstor GómezActualitzat

Dimarts, 23 de setembre, direm adéu a l'estiu astronòmic. A les 4 hores i 29 minuts de la matinada començarà la tardor. La nova estació tindrà una durada de 89 dies, 20 hores i 33 minuts. A partir d'aquest moment, la durada del dia serà cada cop més curta, a raó d'uns 3 minuts al dia. La tardor acabarà el 22 de desembre amb l'arribada de l'hivern.

L'equinocci obre les portes de la tardor. Aquí teniu l'agenda astronòmica de l'estació, segons l'Observatori Astronòmic Nacional.

Eclipsis

Al llarg de la tardor hi haurà dos eclipsis. El primer, el 8 d'octubre, serà un eclipsi total de lluna i serà visible a Amèrica, Austràlia i Àsia. El segon serà un eclipsi parcial de sol i es veurà el 23 d'octubre al nord d'Amèrica i l'extrem nord-est d'Àsia. Cap dels dos seran visibles des de Catalunya.

Pluges de meteors

La primera pluja de meteors important de la tardor és la de les Dracònides, amb un màxim previst cap al 8 d'octubre. Al voltant del 17 de novembre veurem les Leònides, una pluja que ocasionalment arriba a ser molt intensa. La més intensa sol ser la de les Gemínides, que arribarà al voltant del 13 de desembre.

Lluna plena

La primera lluna plena de la tardor serà el 8 d'octubre. Les següents arribaran el 6 de novembre i 6 de desembre.

Planetes

A l'albada es veurà Júpiter i, al desembre, apareixerà Saturn. A última hora del dia, amb la posta del sol, es veurà Mart i, fins a finals d'octubre, Saturn.

Canvi d'hora

El diumenge 26 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora per recuperar l'horari d'hivern. A les 3 de la matinada haurem d'endarrerir el rellotge fins a les 2.

Anar al contingut