Madrid

Oxfam Intermón llança un fals "reality" on es descarta set de deu concursants que demanen ajuda internacional

Oxfam Intermón està al darrere de "3de10, el 'reality' de la cooperació", i vol evidenciar què suposa retallar el 70% dels fons de cooperació

RedaccióActualitzat

"A qui descartem?" Amb aquesta premissa els darrers dies s'ha fet viral a les xarxes el vídeo "No em descartis", un suposat "reality show" en què els espectadors havien de descartar set de deu projectes internacionals. Oxfam Intermón ha explicat què hi ha al darrere i que el "3de10, el 'reality' de la cooperació" s'emmarca dins la campanya "Sí que m'importa", amb què l'ONG vol evidenciar què suposa retallar el 70% dels fons de cooperació, com ha fet Espanya des de l'inici de la crisi, i com això afecta les persones més vulnerables.

"Descartar persones és inhumà i pervers, però és el que està passant amb les retallades de la cooperació al desenvolupament. Això és el que hem volgut reflectir amb el "3de10, el 'reality' de la cooperació": que de manera descarnada agités consciències i fes una crida d'atenció a la deshumanització davant del dolor a través d'un format diferent que arribés a tota aquesta part de la ciutadania que desconeix quin és l'impacte d'aquesta retallada acumulada del 70%", ha explicat la responsable de la campanya, Zinnia Quirós.

Segons explica en aquesta paròdia que s'ha fet viral la frívola presentadora, només podien salvar-se, amb els vots dels espectadors, tres dels deu participants del "reality". Entre ells, hi ha un nen de Mauritània afectat per la sequera o una dona de Burkina Faso amenaçada per la malària. Els altres set han de ser descartats i perdre les millores que han rebut gràcies a la cooperació i posant en risc així les seves vides.

 

El suposat "reality", que es va difondre de manera anònima, ha circulat per les xarxes socials com si es tractés d'un nou concurs de televisió, cosa que va provocar tota mena de comentaris. En una setmana, ja l'han vist unes 60.000 persones.

A més del programa de televisió, "Sí que m'importa" també utilitzarà altres vies alternatives de comunicació com el còmic o el teatre. I és que, segons Quirós, "la lluita contra el món no és responsabilitat exclusiva de les ONGs, sinó de totes i tots, inclosos els estats". Per Oxfam Intermón, les mesures d'austeritat provoquen un "càstig desproporcionat" en polítiques públiques com la cooperació.

Oxfam Intermón recorda que l'ajuda al desenvolupament és necessària per salvar i millorar la vida de milions de persones al món.

En les últimes dues dècades aquests fons de cooperació, recorden, han aconseguit que 700 milions de persones sortissin de la pobresa extrema, que més de 2.100 milions tinguin accés a fonts millorades d'aigua potable o reduir en un 41% la taxa de mortalitat de menors de 5 anys o en un 47% la taxa de mortalitat de les mares arreu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut