Imatge d'arxiu de corredors.
Imatge d'arxiu de corredors.
Barcelona

El CSIC analitza a Barcelona com afecta la contaminació els corredors

L'estudi busca quantificar quines diferències hi ha entre córrer en una àrea neta o en una de contaminada

RedaccióActualitzat

El CSIC, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, analitza durant aquesta setmana a Barcelona quins són els efectes de la contaminació en la gent que surt a córrer per la ciutat. Per fer-ho, durant aquests sis dies monitoraran 25 corredors, primer al cèntric parc de l'Escorxador -de dilluns a dimecres- i després al parc natural de Collserola, de dijous a dissabte.

Aquestes proves formen part de l'experiment Expo-Cov, un projecte desenvolupat per l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea) del CSIC. L'objectiu de l'estudi és quantificar si hi ha diferències substancials entre córrer en una àrea neta de contaminació o no. "Normalment es diu que els beneficis de córrer sobrepassen els efectes negatius de la contaminació, però no hi ha estudis que ho demostrin", explica el líder del projecte, el professor Joan Grimalt.

A les proves es mesuren els nivells d'exposició a contaminants de l'aire, l'aire exhalat i l'orina dels corredors, i es col·loquen uns marcadors biològics a la sang per veure quin efecte té la contaminació en aquesta. L'experiment va començar aquest juliol passat i està previst que la recollida de dades acabi al juny, no només a Barcelona sinó també a les localitats manxegues de Puertollano i Ciudad Real. La intenció és fer l'experiment dues vegades a l'estiu i dues a l'hivern.

Malgrat això, la duració total del projecte, que compta amb finançament del Ministeri d'Economia i Competitivitat, serà d'uns tres anys. Un cop acabada la recollida de mostres cal un temps per analitzar les dades, repetir si cal algun mostreig i redactar l'estudi.

Anar al contingut