Artur Mas en una imatge d'arxiu al Palau de la Generalitat. (Foto: ACN)
Artur Mas en una imatge d'arxiu al Palau de la Generalitat. (Foto: ACN)
Barcelona

Artur Mas firmarà el decret per a la consulta del 9-N dissabte al matí

El president firmarà primer la llei i, un cop rubricada, firmarà el decret de la consulta del 9-N

Rajoy, que arriba del seu viatge oficial a la Xina dissabte a la nit, haurà de convocar un Consell de Ministres extraordinari per aprovar els recursos que presentarà al TC

L'anunci arriba quan s'ha reunit el Consell Assessor per a la Transició Nacional, previsiblement per últim cop, abans de la presentació, dilluns, del llibre blanc

RedaccióActualitzat

S'ha desvelat, finalment, la incògnita. Serà dissabte al matí quan el president de la Generalitat, Artur Mas, firmarà la llei de consultes i el decret de convocatòria de la consulta del 9-N. En concret, ho farà a les deu del matí. D'aquesta manera, Mas esgotarà el període que s'havia autoimposat un cop la llei va ser aprovada al Parlament, divendres passat. Està previst que primer firmi la llei, i, un cop rubricada, firmi el decret de la consulta del 9 de novembre sobre la independència de Catalunya.

La firma es farà l'endemà del consell de ministres del govern espanyol, i això obligarà Mariano Rajoy, que arriba del seu viatge oficial a la Xina dissabte a la nit, a convocar un nou Consell de Ministres extraordinari per aprovar els recursos que presentarà al Tribunal Constitucional contra la llei de consultes i el decret de convocatòria.

Què més pot haver influït?

La celebració del Consell de Ministres els divendres pot haver estat un dels factors que hagin decantat el calendari de la firma del decret un cop passada la reunió de l'executiu. D'aquesta manera, el president Mas aconsegueix dilatar al màxim la reacció del Tribunal Constitucional suspenent cautelarment el decret i la llei de consultes.

Per això tampoc no va firmar el decret divendres passat, quan es va aprovar la llei de consultes. Això hauria permès un Consell de Ministres extraordinari a principis de setmana per presentar recurs i que el TC, que es reunia en plenari fins aquest dijous, a hores d'ara molt probablement ja hagués suspès el text. Així, esperar la finalització d'aquest ple de tres dies també pot haver influït.

Una altra data podria haver estat demà divendres a la tarda, acabat el ple del TC i el Consell de Ministres, però al Parlament hi ha la compareixença del president Pujol al Parlament i el govern prefereix que quedin desvinculades una cosa d'una altra.

L'opció de dissabte dóna un cert marge a les institucions catalanes per poder anar avançant en la preparació de la consulta. El Consell de Ministres es pot reunir immediatament, però el Constitucional no té convocat un altre ple fins el 7 d'octubre. Això sí, pot celebrar un ple extraordinari com ja ha fet altres vegades però mai en cap de setmana.

L'anunci arriba quan s'ha reunit el Consell Assessor per a la Transició Nacional, previsiblement per últim cop abans de la presentació, dilluns, del llibre blanc, que inclou el full de ruta per a una Catalunya independent.

Mentrestant, es continuen celebrant plens als ajuntaments catalans per adherir-se a la moció per donar suport a la convocatòria. Segons l'Associació de Municipis per la Independència, 828 ajuntaments dels poc més de 900 que té Catalunya ja ho han fet o han confirmat la seva intenció de fer-ho en els pròxims dies.

Anar al contingut