Madrid

El govern espanyol presenta els pressupostos "de la consolidació de la recuperació i l'ocupació"

El govern espanyol presenta els pressupostos "de la consolidació de la recuperació i l'ocupació" que inclouen una rebaixa de la taxa d'atur fins al 22,2% el 2015

Felip GordilloActualitzat

Llum verda del consell de Ministres als pressupostos generals de l'Estat per al 2015. El govern espanyol ha aprovat els comptes de l'any vinent, que, assegura, han de ser els de la "consolidació de la recuperació i de l'ocupació".

Els pressupostos estan marcats per la millora de les previsions de creixement i atur, la reforma fiscal, la congelació, novament, del sou dels empleats públics, i pel compromís de retornar-los una part de la paga extra del 2012 que no van cobrar.

Camí a "la consolidació"

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha definit en una sola frase els números presentants:

"Hem passat de ser un problema a ser el país que més creix"

Sáenz de Santamaría treu pit així pels quarts pressupostos des que el PP va arribar a La Moncloa. Assegura que han passat d'una situació complicada econòmicament a encarar la recuperació.

L'objectiu ara és consolidar l'economia i per això s'aposta per donar, segons el govern espanyol, més impuls a l'ocupació, amb més inversió en investigació i desenvolupament i més ajudes a les petites i mitjanes empreses.

Previsions revisades

Els ministres d'Economia, Luis de Guindos, i d'Hisenda, Cristóbal Montoro, han explicat els detalls dels comptes.

De Guindos ha estat l'encarregat de revisar a l'alça les previsions de creixement i d'ocupació, tant d'enguany com del 2015. La taxa d'atur caurà dues dècimes enguany i quatre l'any vinent. El govern espanyol rebaixa la previsió del 2014, del 24,9% al 24,7%, i la del 2015, del 23,3% al 22,9%.

Pel que fa al creixement del PIB, el govern espanyol ha elevat les previsions una dècima fins a l'1,3% aquest 2014 i dues el 2015 fins al 2%. De Guindos atribueix aquestes millores al "creixement econòmic positiu, en acceleració i equilibrat" dels últims dos anys.

Complint l'objectiu de dèficit

Amb les xifres presentades per Economia, el ministre d'Hisenda ha explicat com es complirà l'objectiu de dèficit l'any que ve. Cristóbal Montoro ha refermat la xifra del 4,2% per al 2015 pactada amb Brussel·les amb l'objectiu de rebaixar-lo a l'1,1% el 2017.

Del dèficit previst, el govern espanyol n'assumeix el 2,9%, mentre que les comunitats autònomes tindran un sostre del 0,7%.

Montoro ha explicat que el 2013 es va complir amb l'objectiu de dèficit amb un 6,33% del producte interior brut, gairebé tres dècimes menys del que s'havia dit i sobradament per sota del màxim del 6,5% que marcava Brussel·les. Aquesta xifra, però, és resultat del nou càlcul del PIB, que inclou la prostitució i les drogues per valorar l'economia.

Més ingresos, menys despesa

Per al 2015, el govern espanyol preveu un increment d'ingresos d'uns 4.000 milions d'euros, que s'expliquen per un augment de la recaptació de l'IVA i de l'impost de societat. La recaptació de l'IRP, en canvi, recula respecte al 2013 per l'aplicació de la reforma fiscal.

Pel que fa a les despeses, cauen pràcticament totes les partides. Destaca el descens dels interessos de préstecs en un 3%. L'any que ve està previst que el govern espanyol pagui 35.490 milions d'euros en aquesta partida.

Un dels apartats que creix és el denominat Pla Crece, que inclou mesures mediambientals, d'innovació, d'ajudes a les pimes i contra l'atur juvenil. El pressupostos destinen 2.187 milions a aquest conjunt d'accions per impulsar el creixement econòmic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut