Barcelona

Mas firma el decret per al 9-N i diu que "Catalunya vol parlar, vol ser escoltada, vol votar"

Marta CarnicéActualitzat

En un acte que ha tingut la màxima solemnitat, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha rubricat el decret de la consulta sobre la independència que activa tota la maquinària per celebrar-la i ho ha fet en presència de qui li ha fet costat els últims mesos.

El secretari del govern, Jordi Baiget, ha estat l'encarregat de llegir el decret i ha avançat que es podrà votar el 9-N de manera anticipada entre el 20 i el 25 d'octubre amb el vot per dipòsit a les dependències de la Generalitat d'arreu del territori. Immediatament després, el president ha firmat el document amb una ploma de fabricació catalana de la marca Inoxcrom que porta l'escut de la Generalitat. El cap de l'executiu també ha firmat la llei, que ha estat publicada en el "Diari Oficial de la Generalitat" i, per tant ja ha entrat en vigor.

En un breu discurs, Mas ha dit que ha firmat el decret després de mesos de treball i del clam dels catalans i que Catalunya es prepara per exercir el seu dret a vot sota quatre premisses: àmplies majories socials, consens polític, recerca de diàleg i respecte als marcs legals. En aquest sentit, ha destacat que la llei s'emmarca dins la llei de consultes i que està avalada per la Constitució i l'Estatut; ha demanat que sigui respectada i ha lamentat el "contrast amb aquells estats democràtics que deixen decidir seu futur" i "fan servir lleis per deixar parlar la gent", quan aquí hi ha qui "ni fa ni deixar fer o ho nega tot per no deixar fer".

Artur Mas, que ha afirmat que té l'honor de ser el 129 president de la Generalitat, ha destacat que hi ha arrels profundes i sòlides per construir un nou país i que al llarg de set segles, només imposicions externes han suspès l'autogovern de Catalunya.

Missatges a Espanya i a Europa

Mas ha tingut unes paraules en castellà per als espanyols. Segons ha dit, Catalunya vol decidir de manera pacifica seu futur i continuar mantenint llaços amb l'Estat a través d'Europa. "A ningú pot espantar que els catalans expressin la seva opinió", ha dit. I és que "Catalunya vol parlar, vol ser escoltada, vol votar". Després de dir que "Catalunya és terra de pau i acollida", ha afirmat que un cop s'hagi manifestat democràticament, "trobarem els marcs necessaris per construir el futur".

El president també ha enviat un missatge als líders europeus; aquest cop en anglès. Els ha posat en antecedents i ha clamat que Catalunya té el dret a decidir.

"Avui s'obre el camí que canviarà la història de Catalunya"

Amb la firma del decret es posa en marxa tot l'operatiu logístic per celebrar la consulta del 9-N, que pilota la vicepresidenta Joana Ortega. "Ara és el moment d'exercir la responsabilitat personal a les urnes, pel nostre futur, el dels nostres fills i els nostres néts", ha sentenciat el president. Per Mas, aquest decret és "un reconeixement dels catalans que han lluitat per Catalunya i que han fet de Catalunya una terra de respecte, tolerància i benestar", alguns dels quals ara no hi són, i també "un homenatge que tributem per dir que sense vosaltres no hauríem arribat fins avui".

"Avui s'obre el camí que canviarà la història de Catalunya", ha dit, finalment, el president. "Un dia que recordarem per sempre i que marcarà un abans i un després".

L'acte s'ha fet amb tota la solemnitat al saló Verge de Montserrat de la Generalitat. Entre els presents, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, la plana major del govern, així com Oriol Junqueres, Jordi Turull, David Fernàndez i Quim Arrufat. Joan Hererra, com ja va avançar en el programa de TV3 ".cat", no hi ha participat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut