Barcelona

Artur Mas avisa que treballarà per fer la consulta encara que el Constitucional la suspengui

Mas diu que si el Tribunal Constitucional suspèn la consulta però no l'anul·la, el govern continuarà treballant per celebrar-la

RedaccióActualitzat

El dia històric en què el president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat els catalans a votar el futur polític del país, TV3 i Catalunya Ràdio l'han entrevistat perquè "s'entengui millor el que està passant". Així ho explicava Mònica Terribas minuts abans de començar l'entrevista que s'ha fet al palau de la Generalitat.

I sense més prolegòmens, la primera pregunta ha demanat al president com acabarà tot plegat i el president ha estat clar: "Votant".

Mas ha firmat el decret amb aquest propòsit i amb el convenciment que el govern espanyol hi posarà traves, però el president avisa que "intentarem posà'ls-hi molt difícil des del punt de vista jurídic". Així qüesionava la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que avisava que el govern no podria desplegar la logística de la consulta un cop el Tribunal Constitucional hagi suspès la consulta.

La suspensió del TC no paralitzarà la preparació del 9-N

El president diu que els experts a qui ha consultat li refermen que "suspesa no vol dir anul·lada". I ha afegit: "Si la llei queda suspesa i no automàticament anul·lada, que m'imagino que és el què passarà, en qualsevol moment es pot aixecar la suspensió", i el govern ha d'estar preparat. Per això el govern treballarà per poder votar el 9-N. "El que hem fet és estrictament legal i constitucional", diu Mas, i afegeix: "Ho hem fet tot perquè el Tribunal Constitucional aixequi la suspensió". Però si això no passa avisa que reunirà les forces polítiques a favor de la consulta i, a partir d'aquí, només ha albirat un possible escenari amb una metàfora, marinera, com s'estila en Artur Mas.

"El nostre vaixell és un veler, no és un vaixell de motor. Els vaixells que van a vela porten motor i si es queden sense motor despleguen les veles i per poc vent que hi hagi mantenen el rumb"

La pilota és ara en mans de les institucions de l'Estat. Un Estat a qui Mas ha recriminat que fins ara no li hagi fet cap proposta per contrarestar el full de ruta que guia el govern català. Mas, que continua obert al diàleg, ha destacat, però, que el moment actual depèn dels ciutadans, que són els que estan convocats a les urnes. Amb tot, Mas ha demanat que l'Estat s'agafi al procés per poder resoldre el conflicte. Ha intentat fer veure al president Rajoy que té un problema amb Catalunya i l'ha emplaçat un cop més a actuar en conseqüència perquè "ha d'entendre que això s'acabarà votant". L'escenari de les urnes el preveu per al 9-N, "perquè no hi ha cap instrument millor per conèixer l'opinió dels ciutadans", diu; però conscient que això es podria tòrcer, no descarta que es puguin celebrar unes eleccions plebiscitàries. Una opció que, sense citar-la explícitament, diu que seria pitjor.

El president també té els ulls posats en la comunitat internacional i ha avisat que només es creurà el procés si la consulta es fa amb prou garanties democràtiques, "perquè el resultat sigui inapel·lable". Mas vol deixar clar que "a tots ens interessa que la resposta sigui molt bona i que ningú la pugui discutir". Serà en aquell moment, segons el president, quan es posicionaran els líders internacionals. Entén, així, que de moment no hi hagi cap primer ministre europeu que vulgui mullar-se sobre el procés català.

Resistència davant els intents d'enfonsar-ho tot

Per garantir una consulta de qualitat democràtica demana als catalans que no tinguin por i que tinguin "la seguretat que fem el què tenim dret a fer i que és el que ens convé fer perquè --ha dit-- el procés no mira enrere. És un procés per ara i per demà". Mas ha fet referència als qui pateixen la crisi econòmica més que ningú, i ha sentenciat: "El 9-N va per ells".

En aquest sentit ha demanat "capacitat de resistència" als ciutadans i, en una mena de predicació amb l'exemple, s'ha mostrat disposat a "assumir tots els riscos que hagi d'assumir com a president". Mas ha deixat clar que no té "voluntat de màrtir ni d'heroi" però està convençut que tampoc no el podran condemnar de cap delicte greu com el de sedició, perquè està "convençut que hem fet les coses bé". Artur Mas s'ho espera tot l'Estat, diu que hi ha "evidències de guerra bruta" i no el sorprendria que intentin enfonsar-ho tot; però avisa: "no podran". Si ho enfonsen tot, diu, no serà amb pulcritud jurídica, sinó "manu militari" i això és un missatge diferent, i no descartaria denunciar-ho a Europa.

Compromès amb "fer net"

A la pregunta "vostè està net de corrupció?", el president ha respost: "Crec que sí; puc haver tingut alguna falla com tothom". Mas comparteix la preocupació, ha dit, per "l'estat de sospita a les institucions". És per això, assegura, que ha treballat perquè la Generalitat sigui l'administració autonòmica més transparent de l'Estat. Diu que està compromès amb "fer net".

Mas no ha esquivat el "cas Pujol" i, tot i admetre que no va seguir la compareixença de Jordi Pujol al Parlament, diu que "en algunes intervencions es va traspassar la línia del que han de ser les formes educades del Parlament". També ha lamentat que se l'hagués inculpat al debat de política general, abans de la seva compareixença voluntària al Parlament. Mas, igualment, ha aprofitat per aclarir que el seu pare no va ser el testaferro del president Pujol. "Gairebé no es coneixien, el meu pare i el president Pujol", ha afirmat Mas.

Què ha sentit en signar el decret?

La nit abans de la signatura del decret el president Mas l'ha passat a Palau. Confessa que no sap perquè ho ha fet, però sí que ha revelat alguna intimitat com el seu sentiment després de signar el decret.

Diu Mas que ha tingut una barreja de sentiments. El primer: "Serenor pel deure complert; jo avui he complert un deure que tenia amb el meu país". Segon: "L'emoció pel sentit històric profund. Crec que hi haurà un abans i un després del que estem fent". I també ha admès que ha sentit "respecte per la magnitud del repte".

El president ha remarcat que aquest dissabte s'ha viscut un dia històric. En aquest marc ha lamentat que Iniciativa no hagi volgut ser a l'acte de signatura perquè l'acte d'avui "no era una foto, era un acte històric al palau de la Generalitat, que és la casa de tots els que hi volen ser".

Ha parlat d'Iniciativa i també d'Esquerra, per afirmar que no descarta que el partit que lidera Oriol Junqueras acabi entrant al govern abans d'unes eleccions. No ha donat res per fet, però sí ha afegit una cosa abans d'acabar l'entrevista: "Vénen setmanes mogudes, hi hauran moltes coses. No s'avorriran".

Les explicacions del president s'han pogut seguir en directe per TV3, per Catalunya Ràdio i també a través del portal 324.cat. Les xarxes socials n'han anat plenes i l'etiqueta #presidentMasTV3 s'ha situat com a "trending topic" mundial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut