Un nen juga en un toll d'aigua estancada a Beira, al sud de Moçambic
Un nen juga en un toll d'aigua estancada a Beira, al sud de Moçambic. La malària sacseja aquesta zona (Reuters)
Barcelona

La Caixa i Bill Gates, junts contra la malària a Moçambic

El sud d'aquest país africà és una de les zones més afectades per la malaltia, que mata cada any 600.000 persones a tot el món

RedaccióActualitzat

Un ambiciós projecte de l'Obra Social la Caixa i la Fundació Bill Gates pretén eliminar abans del 2020 la malària del sud de Moçambic, una de les deu àrees del món més afectades per la malaltia. El director de l'Institut de Salut Global de Barcelona i responsable de malària de l'OMS, Pedro Alonso, ha explicat que el projecte pot ser un primer pas perquè en el futur sigui possible l'eradicació total de la malaltia: "Durant els pròxims cinc anys intentarem eliminar la malària a la zona sud del país. Els resultats seran importants no només per a Moçambic, sinó també per a la resta del continent, i aportaran llum sobre quina és la perspectiva real d'avançar cap un món lliure d'aquesta malaltia".

El programa suposa una inversió de deu milions d'euros, actualitzables cada any. El projecte donarà suport a les estratègies de lluita contra la malària de Moçambic i actuarà en diferents fronts. No es descarta tampoc utilitzar la vacuna fins ara més avançada, que entrarà en fase de registre l'any que ve: "Una primera generació de vacuna parcialment eficaç que creiem que pot jugar algun paper en els processos d'eliminació. Encara avui no sabem si això dependrà de les recomanacions que es faran l'any que ve".

La malària afecta 200 milions de persones al món, la majoria a l'Àfrica Subsahariana, i causa cada any més de 600.000 morts, sobretot entre menors de cinc anys i dones embarassades.

Anar al contingut