Mapa de les víctimes segons l'Organització Internacional per a la Migració.
Més de 3.000 immigrants ja han mort en aigües del Mediterrani aquest 2014.
Ginebra

Un informe conclou que més de 3.000 immigrants ja han mort en aigües del Mediterrani aquest 2014

Un informe de l'Organització Internacional per a la Migració alerta que Europa s'ha convertit en la destinació més perillosa per a la immigració clandestina

RedaccióActualitzat

La línia que separa la riquesa de la pobresa té un preu molt elevat per als que proven d'arribar a Europa, especialment en aigües del Mediterrani, on durant el 2014 ja han mort 3.072 persones mentre ho intentaven. Ho diu un informe batejat amb el títol de "Viatges fatals", de l'Organització Internacional per a la Migració, que estima que en els últims catorze anys han mort cada dia vuit migrants a tot el món en conjunt i alerta que Europa s'ha convertit en la destinació més perillosa per a la immigració clandestina.

 

El cap de recerca de l'Organització Internacional per a la Migració, Frank Laczko, ha assegurat: "Ara tenim una estimació global que indica que estem tractant amb un problema a llarg termini", que "no s'està abordant adequadament". I és que es creu que des de l'any 2000 han mort prop de 40.000 migrants.

El Mediterrani es fa especialment perillós per les inclemències meteorològiques i la precaritat de les barcasses amb què naveguen els immigrants, que massa sovint s'enfonsen, però també per l'actuació de les màfies que organitzen els viatges. Uns traficants que no dubten a actuar sense escrúpols si la situació es complica. Com, per exemple, un cas a la costa de Malta, on els contrabandistes van envestir la barca dels immigrants de manera deliberada quan aquests van rebutjar traslladar-se a una embarcació més petita. Unes 500 persones van desaparèixer al mar i només tretze van sobreviure. En canvi, per als contrabandistes va suposar un suculent negoci, ja que van guanyar mig milió de dòlars.

Unes altres rutes migratòries amb alts índexs de mortalitat són les que passen per la frontera entre els Estats Units i Mèxic, el Sàhara Occidental i l'oceà Índic.

L'informe insta la comunitat internacional a actuar contra el que defineix com una epidèmia de la delinqüència. I alerta que les estimacions de víctimes són a la baixa, perquè, per cada cadàver que es recupera, n'hi ha dos que no es troben.

Anar al contingut