Madrid/Barcelona

El govern suspèn "temporalment" la campanya del 9-N, però avisa que "el procés continua"

L'executiu afirma que el procés sobiranista continua i anuncia que demanarà l'aixecament de la suspensió temporal de la consulta

RedaccióActualitzat

El govern suspèn "de manera cautelar i temporal" la campanya informativa sobre la consulta del 9-N, però remarca que el procés sobiranista continua. És la resposta de l'executiu català l'endemà que el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit els recursos del govern espanyol contra la llei de consultes, aprovada pel Parlament i el decret de convocatòria del 9-N, firmat dissabte per Artur Mas. El govern no renuncia a la consulta perquè entén que la llei està suspesa, però no derogada. Per tant, l'executiu presentarà una sèrie d'al·legacions.  

El conseller de la Presidència i portaveu, Francesc Homs, ha demanat al Constitucional l'aixecament de la suspensió temporal de la consulta i que dicti sentència amb la mateixa celeritat que ha admès els recursos del govern espanyol. Homs ha explicat: "El procés continua. Aquest és el propòsit del govern. Hi ha una situació processal que, evidentment, no ens passa per alt. Però ahir no es va acabar res i la determinació del govern és continuar. Farem les coses complint els compromisos adquirits i ajustats al dret".

El conseller ha informat que el govern, a petició del president de la Generalitat, ha decidit prendre les mesures que es deriven de la decisió del Tribunal Constitucional per garantir la "seguretat jurídica" en l'activitat dels funcionaris públics, una circumstància que inclou, segons ha dit Homs, la suspensió de la campanya institucional del 9-N.

Francesc Homs ha revelat que aquesta mateixa setmana, als pròxims "dos o tres dies", el president de la Generalitat tindrà trobades amb els líders dels partits que fan costat a la convocatòria de la consulta: ERC, ICV-EUiA i la CUP. Aquestes reunions poden ser bilaterals o conjuntes. Davant l'actuació del Tribunal Constitucional, el conseller de la Presidència ha dit que el govern no es planteja eleccions avançades: "rotundament, no".

Homs ha destacat la importància de la mobilització ciutadana juntament amb la unitat política, perquè el procés sobiranista continuï endavant i no generi "interrogants". Així s'hi ha pronunciat el conseller quan li han preguntat si l'executiu se suma a la crida a concentrar-se aquest vespre davant els ajuntaments, una crida feta per l'ANC i Òmnium Cultural.

Entra en vigor la suspensió de la campanya

El Butlletí Oficial de l'Estat publica aquest dimarts l'admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional del recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. Les providències de l'alt tribunal impliquen també que queden suspeses "les restants actuacions" en relació amb la preparació de la consulta. En teoria, doncs, la Generalitat no pot emetre més anuncis institucionals sobre el 9-N. La suspensió, en vigor a partir de la publicació del BOE, també afecta els "actes o resolucions que s'hagin pogut dictar en aplicació" de la llei de consultes.

Les providències del Tribunal Constitucional dictades dilluns al vespre explicitaven que la suspensió de la llei de consultes i del decret de convocatòria de la consulta quedaven immediatament suspeses per les parts implicades en el procés: Generalitat, Parlament i Estat" i "per als tercers" a partir de la publicació de la resolució al BOE, que, tal com es preveia, ha passat aquest mateix dimarts.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut