Barricades a Hong Kong (Foto: EFE)
Barricades a Hong Kong (Foto: EFE)
Hong Kong

Els joves de Hong Kong endureixen les protestes en el Dia Nacional de la Xina

Hi havia por que els policies antiavalots aprofitessin la nit per desallotjar els estudiants, però tant els uns com els altres no s'han mogut de lloc

RedaccióActualitzat

Milers d'estudiants continuen ocupant diversos barris de Hong-Kong, al sisè dia de manifestacions a favor d'una democràcia plena. Aquest dimecres és el Dia Nacional de la Xina, que commemora el 65 aniversari de la fundació de la República comunista. Hi havia por que els policies antiavalots aprofitessin la nit per desallotjar els estudiants, però tant els uns com els altres no s'han mogut de lloc i els estudiants han preparat barricades.

Això sí, les celebracions a Hong Kong s'han suspès arran de la magnitud de les manifestacions. Un dels representants de la Federació d'Estudiants ha assegurat: "Anirem augmentant la intensitat de la protesta i ara començarem l'ocupació de les seus governamentals".

La informació que arriba als altres xinesos sobre la situació a Hong-Kong és molt escassa i esbiaixada. Els mitjans oficials presenten els estudiants com a extremistes violents que posen en perill els negocis i la Borsa. A més, des de diumenge està bloquejada Instagram, l'a aplicació per compartir imatges mentre Facebook, Twitter o Youtube estan prohibits a la Xina continental. 

Mentrestant, la Xina i el govern autònom de Hong Kong exigeixen als milers de manifestants que abandonin els carrers de la ciutat. El cap del govern, Leung Chun-Ying, rebutja les reclamacions de dimissió que li fan els concentrats i demana la dissolució immediata del moviment d'estudiants. En la seva primera compareixença pública des de l'actuació policial violenta del cap de setmana, Leung no ha especificat quin serà el pas següent de l'administració.

Des de Pequín, el govern xinès ha qualificat les protestes d'il·legals. Una portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors afirma: "El govern central xinès s'oposa fermament a les diferents activitats il·legals de Hong Kong, que estan posant en perill l'estat de dret, l'estabilitat social i la pau. Creiem plenament en el govern de Hong Kong i li donem tot el suport a l'hora de gestionar aquesta situació d'acord amb la llei".

Els estudiants protesten contra la intenció del govern autònom de Hong-Kong, que segueix ordres de Pequín, d'imposar els candidats que es podran votar a les eleccions de 2017.

 

ong Kong està considerat un dels principals centres de negocis de l'Àsia i la porta d'Occident a la Xina. Es tem que el caos provocat per les protestes posi en perill la seva reputació internacional.

 

Anar al contingut