Junqueras, Mas, Herrera i Fernàndez el dia que es van acordar data i preguntes de la consulta. (Foto: ACN)
Junqueras, Mas, Herrera i Fernàndez el dia que es van acordar data i preguntes de la consulta. (Foto: ACN)
Barcelona

Mas enceta els contactes amb els partits proconsulta

En declaracions a TV3, Francesc Homs ha explicat que, en els propers dos o tres dies, es podria dur a terme una reunió conjunta

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, es reunirà els propers dies amb els líders dels partits favorables a la consulta sobiranista, després de la suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional. En declaracions a TV3, el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha explicat que Mas ha mantingut aquest dimarts a la tarda els primers contactes telefònics amb dirigents dels partits que van pactar la data i les preguntes.

Homs ha apuntat que el ple que comença aquest dimecres al Parlament facilitarà "trobades bilaterals" amb dirigents d'aquests partits i ha apuntat que, en els propers dos o tres dies, es podria dur a terme una reunió conjunta.

El conseller de la Presidència ja havia avançat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu la intenció de Mas de reunir-se de manera "bilateral o conjuntament" amb els líders de les forces proconsulta (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP) per analitzar la situació. En un primer moment, però, Iniciativa i la CUP s'han queixat que no havien rebut encara cap convocatòria per part del govern.

Esquerra Republicana no vol que el govern català ni el Parlament frenin els preparatius per a la consulta. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha apostat per continuar "defensant el mandat democràtic i legal que tenim". A la vegada, ha anunciat que presentaran "batalla, recursos i al·legacions" davant de qualsevol tribunal "per més o menys legitimitat que entenem que tingui".

En roda de premsa, els líders d'Iniciativa, Joan Herrera i Dolors Camats, han recordat que el Parlament va aprovar que els grups sobiranistes consensuessin amb Mas els passos a fer davant una suspensió de la consulta per part del Constitucional, per la qual cosa han vaticinat que "en les properes hores" s'iniciaran els contactes.

Arrufat: "La població està disposada a desobeir"

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha alertat que la decisió de retirar la campanya del 9-N l'ha pres el govern "de forma unilateral" i ha considerat que "aquesta no ha de ser l'actitud que guiï aquest procés". La CUP "demanarà explicacions" a l'executiu per aquesta retirada i sobre com és compatible amb la voluntat de celebrar la consulta. La formació creu que aquest dimarts havia de ser "el dia 1 de la desobediència" i ha dit a Artur Mas que "la població catalana està disposada al que faci falta per defensar la consulta i el dret a decidir", però que el govern de la Generalitat "ha d'acompanyar-la i actuar en conseqüència".

Arrufat ha instat el president de la Generalitat a crear com més aviat millor "un espai de coordinació" en el qual es puguin prendre aquestes decisions conjuntament, "o entendrem que cadascú actua pel seu costat". Pel diputat, el pitjor que li podria passar al procés sobiranista és transmetre la sensació que no hi ha unitat d'acció i que partits i societat civil actuen pel seu compte.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut