Un vehicle de la Unitat Militar d'Emergències, a la seva arribada a Girona.
Un vehicle de la Unitat Militar d'Emergències, a la seva arribada a Girona.
Girona

L'exèrcit desplega un equip d'emergències per treure l'aigua del túnel de l'AVE

El riu Güell va inundar l'AVE a Girona en trencar un petit mur que protegia l'accés al túnel. Encara hi ha més de 4 metres d'aigua i no hi ha previsió de quan es podrà reprendre el servei fins a Figueres

RedaccióActualitzat

L'Exèrcit ha desplegat un equip d'emergències per ajudar el personal d'Adif a extreure l'aigua que s'acumula a l'interior del túnel del tren d'alta velocitat a Girona. La Unitat Militar d'Emergències (UME) ha activat fins a 84 soldats, que es traslladen a la ciutat amb trenta vehicles, entre els quals n'hi ha d'específics per poder arribar a bombejar aigua a grans profunditats i extreure'n fins a 320 metres cúbics per hora. 

Després que la delegada de l'Estat a Catalunya parlés amb el conseller d'Interior, Adif ha demanat a la Generalitat que permeti l'entrada de la UME. La Generalitat ho ha autoritzat tenint en compte que la situació és greu i "supera tots els escenaris" als quals pot donar resposta Protecció Civil.

Les vies de l'AVE a la ciutat de Girona continuen inundades tres dies després dels aiguats. El servei, per tant, continua interromput fins a Figueres i no se sap fins quan. La Generalitat s'ha afegit aquest dimecres als ajuntaments de Girona i Figueres per reclamar explicacions a Adif sobre la seguretat de la línia de l'alta velocitat entre les dues ciutats. Un tram d'un quilòmetre del túnel de l'AVE a Girona continua ple d'aigua. El conseller de Territori, Santi Vila, considera inacceptable la situació: "Hem exigit a Adif que ens doni explicacions, que ens expliqui on ha fallat aquesta obra, que ens expliqui quan preveu poder normalitzar ràpidament el servei".  

En un comunitat conjunt, els ajuntaments de Girona i Figueres diuen que la inundació del túnel evidencia les carències del sistema, i reclamen garanties de seguretat. Asseguren que s'ha deixat els usuaris en un estat d'indefensió i imprevisió impropis d'un estat modern. Mentrestant, els usuaris del tren d'alta velocitat entre Figueres i Perpinyà continuen fent el trajecte en tren convencional i en autobús.

Causes de la inundació

El que sí se sap és la causa de l'incident. Després de les fortes pluges, l'aigua del riu Güell va créixer, i, en lloc de seguir el seu curs, va entrar directe al túnel d'atac, que és per on la tuneladora va començar a foradar. El túnel d'atac és una mena de pou obert. En aquest punt hi havia un petit mur de contenció, de 20 centímetres de gruix, que l'aigua va tirar a terra. L'aigua va entrar pel pou fins a les vies i va inundar la zona de la Devesa.

Els tècnics d'Adif treballen en aquesta zona per drenar l'aigua que hi ha acumulada a l'interior. Segons va explicar aquest dimarts l'administrador d'infraestructures, a dins del túnel hi va arribar a haver uns 7 metres d'aigua, que s'ha de bombar per fer-la sortir a l'exterior. Aquest dimecres al matí, l'aigua acumulada ja era de la meitat, entre tres i quatre metres. De moment, però, no hi ha cap previsió per saber quan la via tornarà a estar llesta perquè hi circulin els TAV.

Anar al contingut