Fernàndez surt del despatx de Mas, que ho fa immediatament darrere seu.
Fernàndez surt del despatx de Mas, que ho fa immediatament darrere seu.
Barcelona

Els partits pro consulta faran un cimera divendres per mostrar unitat després de la suspensió cautelar del 9-N

Mas s'ha reunit, per separat, amb els dirigents d'ERC, Iniciativa i la CUP dos dies després de la suspensió cautelar per part del TC

RedaccióActualitzat

Menys de quaranta-vuit hores després de la suspensió cautelar del 9-N per part del Tribunal Constitucional, el president de la Generalitat ha començat la roda de contactes amb els partits a favor de la consulta. Artur Mas s'ha reunit, per separat, amb ERC, ICV-EUiA, la CUP i el seu mateix partit, CiU. També hi ha hagut converses als passadissos del Parlament. D'aquesta primera ronda de contactes, n'ha sortit un trobada: aquest mateix divendres hi haurà una cimera multilateral, amb l'objectiu de mostrar unitat després del gest del TC. Tot això després que, al matí, el Parlament ha aprovat la comissió de control del 9-N sense el PSC, el PP ni C's. 

El primer a trobar-se amb Mas ha estat David Fernàndez. La reunió, al despatx que el president té al Parlament, ha durat 25 minuts i n'han sortit junts, una rapidesa que podria evidenciar la voluntat de mostrar unitat d'acció. El diputat de la CUP ha afirmat després de la conversa que cal actuar amb "audàcia, intel·ligència, serenitat i calma". 

Després, el president Mas ha rebut el líder d'Iniciativa, Joan Herrera, que a la sortida ha criticat que el TC no estudiï els recursos de la Generalitat i el Parlament amb la mateixa rapidesa amb què va acceptar a tràmit la suspensió cautelar que va demanar el govern espanyol. Herrera ha apostat per un "marc multilateral" dels grups pro consulta per "expressar la voluntat que la consulta sigui possible i desplegar la llei en tot allò que no afecti tercers". 

Ara, Mas s'ha reunit també amb el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Davant els periodistes que esperen saber què en surt d'aquesta ronda de contactes, el president de la Generalitat ha demanat tranquil·litat: "Keep calm". A la sortida, Junqueras també s'ha compromès a treballar pel 9-N. "Sortim amb molta preocupació i també amb molta esperança, conveçuts que vivim moments que són difícils i que ens intentaran posar moltes dificultats, i al mateix temps que és responsabilitat nostra intentar superar-les". 

Finalment, el president ha parlat amb el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, que ha afirmat que hi ha "bona sintonia" entre tots els partits que van acordar la data i la pregunta del 9 de novembre. 

Al matí, davant les crítiques dels partits contraris a la consulta, Mas ha afirmat: "No rectificaré en la voluntat que el poble català pugui votar". 

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha definit les reunions com a part del "teatre que s'està produint al Parlament". Camacho ha advertit que Mas "sap perfectament que no pot seguir amb un procés suspès pel TC" i que "pot parlar amb qui vulgui, però és el responsable de complir la llei".

 

Anar al contingut