Madrid

UPyD demanarà la imputació dels 86 consellers de Caja Madrid que van utilitzar "targetes fantasma"

El president de la Comunitat de Madrid demana el cessament de Pablo Abejas com a director general d'Economia per l'ús d'aquestes targetes de crèdit

RedaccióActualitzat

Molts dels consellers i directius de Bankia i Caja Madrid estan sota sospita. El jutge Fernando Andreu investiga el cas de 86 dels membres de les dues entitats que haurien utilitzat targetes de crèdit per fer despeses personals. De fet, el jutge ja ha preguntat al Banc d'Espanya si coneixia aquestes targetes no declarades i si en tot cas eren o no legals. Entre els beneficiaris hi ha l'exministre i expresident de Bankia Rodrigo Rato, que hauria gastat per aquest mètode més de 55.000 euros, tot i que hauria retornat aquests diners, segons fonts de l'entitat.

A l'àmbit polític, UPyD pensa demanar la imputació dels 86 exconsellers de Caja Madrid i Bankia que van fer servir les "targetes fantasma". UPyD, que exerceix l'acusació popular en la causa, presentarà demà, divendres, un escrit a l'Audiència Nacional en què sol·licita que els exdirectius siguin imputats pels delictes d'apropiació indeguda, administració deslleial i frau fiscal. Mentrestant, el president del govern madrileny, Ignacio González, ha instat al cessament de Pablo Abejas com a director general d'Economia, Estadística i Innovació Tecnològica de la Comunitat de Madrid per la seva suposada implicació en l'ús indegut de targetes de crèdit per a despeses personals.

A més de Rodrigo Rato, també hi ha implicats en aquest afer Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid, i altres membres del PP, com Fernández Norniella, però també membres del PSOE, Esquerra Unida, dels sindicats de la UGT i CCOO, de la CEOE, com Gerardo Díaz Ferrán o l'excap de la Casa del Rei Rafael Spottorno, que va gastar uns 223.000 euros. Segons la Fiscalia Anticorrupció, aquests consellers  van disposar durant deu anys d'aquestes "targetes B", que van suposar una despesa global  de 15 milions d'euros per pagar viatges, hotels, dinars o roba. La investigació diu que fins i tot alguns dels implicats van usar la "targeta B" quan ja havien deixat de treballar per a l'entitat.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha qualificat aquests fets d'"execrables i que li dol especialment que hi hagi noms del Partit Popular. Des del PSOE, el seu secretari general, Pedro Sánchez, ha assegurat que farà fora del partit els implicats si es demostren els fets.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut