El cap del govern de Hong Kong, Cy Leung Chun-ying, en la roda de premsa d'aquest dijous.
El cap del govern de Hong Kong, Cy Leung Chun-ying, en la roda de premsa d'aquest dijous.
Hong Kong

El govern de Hong Kong obrirà converses amb els estudiants que reclamen democràcia

El cap de l'executiu, Cy Leung Chun-ying, designa la número dos del govern perquè dialogui amb representants dels estudiants sobre una reforma constitucional

RedaccióActualitzat

El govern de Hong Kong ha anunciat que començarà a dialogar amb els estudiants sobre una reforma constitucional per intentar desactivar la tensió creada en les darreres hores. En una roda de premsa poc abans de la mitjanit local, el cap de l'executiu, Cy Leung Chun-ying, ha designat la número dos del govern, Carrie Lam, que l'acompanyava en la roda de premsa, perquè dialogui amb representants dels estudiants.

Justament a la mitjanit acaba l'ultimàtum que els estudiants han donat al cap de l'executiu favorable a la Xina perquè dimiteixi. En cas que no ho faci, diuen, assaltaran edificis oficials. Leung, però, ha deixat clar que no pensa cedir a les demandes dels manifestants. "No dimitiré", ha proclamat, unes paraules que han estat rebudes amb xiulets als afores de la seu de l'executiu. Alguns manifestants acusen el cap de govern de "comprar temps i no prendre decisions".

Els estudiants accedeixen al diàleg

Leung, però, ha precisat que aquest diàleg que ofereix serà dins dels paràmetres de la reforma electoral aprovada per les autoritats xineses. El cap de l'executiu també ha advertit als estudiants que si assalten edificis oficials, les conseqüències seran serioses.

El moviment Occupy Central, un dels protagonistes del moviment juntament amb la Federació d'Estudiants, ha dit que la compareixença de Leung permet a les dues parts "fer un pas enrere" i reduir la tensió, tot i que "continua sense resoldre" la sortida de la crisi. La Federació d'Estudiants, per la seva banda, ha enviat una carta a Carrie Lam en què accepta a discutir les reivindicacions amb el govern, però demana que el diàleg sigui de portes obertes i "davant del públic". La federació considera que Leung "ha perdut la seva integritat i qualsevol legitimitat".

Des de fa cinc dies, estudiants de Hong Kong protesten a favor d'una elecció realment democràtica del proper cap executiu de la ciutat, el 2017, i amenacen de bloquejar el centre administratiu i financer de l'excolònia britànica. Les mobilitzacions, pacífiques i ordenades, han posat la reforma política hongkonguesa a primera línia de l'atenció mediàtica mundial, la qual cosa no ha agradat al govern xinès.

 

 

Anar al contingut