Mas parla per telèfon al Parlament, en aquests dies de negociacions intenses. (Foto. EFE)
Mas parla per telèfon al Parlament, en aquests dies de negociacions intenses. (Foto. EFE)
Barcelona

Mas firma el decret de nomenament de la comissió de control del 9-N

El gest pot contribuir a reforçar la unitat de les forces pro consulta davant la cimera d'aquest divendres al matí al Palau de la Generalitat

La signatura té lloc malgrat la suspensió cautelar de la consulta per part del TC i l'endemà que el Parlament va aprovar els set membres d'aquesta junta electoral catalana

RedaccióActualitzat

Nou pas d'Artur Mas cap a la consulta. El president de la Generalitat ha firmat el decret de nomenament dels set membres de la comissió de control, l'organisme que ha de supervisar la consulta. El nomenament, fet d'acord amb el desenvolupament de la Llei de Consultes, es publicarà aquest divendres al Diari Oficial de la Generalitat (DOG). D'aquesta manera s'activa la comissió aprovada amb polèmica dimecres al Parlament, on el PSC, PPC i C's es van abstenir de participar en la votació perquè van considerar que s'incorria en una il·legalitat després de la suspensió cautelar del 9-N dictada pel Tribunal Constitucional.

El decret no menciona explícitament la llei de consultes suspesa pel TC i remarca que el nomenament s'ha signat "a efectes de la vigència corresponent", dos punts que podrien contribuir a donar seguretat jurídica a aquest pas malgrat que s'hagi fet amb la consulta suspesa de forma cautelar.

Ha estat el mateix president de la Generalitat qui ha informat els periodistes que feien guàrdia davant del seu despatx que tenia la intenció de firmar el decret. L'encarregat de confirmar-ho ha estat el portaveu del govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, una de les persones que a la tarda s'ha reunit amb Mas, com també ha fet la vicepresidenta, Joana Ortega i tècnics del Departament de la Presidència.

El gest pot contribuir a reforçar la unitat de les forces pro consulta davant de la cimera d'aquest divendres al matí al Palau de la Generalitat. ERC, ICV-EUiA i la CUP han deixat clar que volen que el president tiri endavant els peparatius del 9-N i que no estan disposades a parlar d'escenaris alternatius, com ara unes eleccions plebiscitàries amb una llista unitària. Hi ha discrepàncies, però, sobre fins a quin punt d'han d'assumir riscos els funcionaris per les actuacions vinculades a la consulta. Tant CiU com els ecosocialistes coincideixen que n'han de quedar al marge els treballadors públics.

Tant l'Assemblea Nacional Catalana com Òmnium Cultural tenen el "total convenciment" que la trobada a Palau servirà per mantenir la consulta i "conservar la unitat política existent fins al moment", segons han afirmat en un comunicat.

Després de l'aprovació de la comissió al Parlament, la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va advertir a Mas que s'ho pensés "dues vegades" abans de firmar el decret i "rubricar un acte clarament il·legal". Preguntada per les conseqüències que això podria tenir, es va limitar a indicar que això és cosa de "la llei i els tribunals".

Els set membres de la comissió són la catedràtica de Dret Constitucional Mercè Barceló, els catedràtics de Ciència Política Joaquim Brugué i Jordi Matas, el catedràtic de Dret Civil Miquel Martín, el doctor en Dret Alfonso González i els advocats Marc Marsal i Benet Salellas.

 

Anar al contingut