Girona

El Col·legi d'Enginyers qüestiona Adif i l'acusa de deixar inacabades les obres de l'AVE a Girona

L'entitat qüestiona la versió del gestor ferroviari i creu que va subestimar riscos en les obres de l'alta velocitat a Girona

RedaccióActualitzat

El Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ponts ha posat en dubte la versió d'Adif sobre la inundació de l'estació i les vies de l'AVE a Girona. En un comunicat, aquesta associació professional ha acusat el gestor ferroviari de subestima el risc que la instal·lació quedés negada per l'aigua i l'ha acusat de no haver acabat la feina. "Creiem que ha estat un greu error per part d'Adif considerar que amb la posada en marxa de la infraestructura i el servei complia amb els compromisos deixant algunes parts de les obres del túnel sense acabar", asseguren. 

El Col·legi ha destacat que la pluja del cap de setmana va ser "raonablement elevada, però no excepcional". I apunta que no es van calcular bé els riscos: "La ubicació de l'estació i les andanes és en un dels punts de cota més baixos de Girona, de manera que el risc d'inundabilitat és més alt", afirma l'entitat en un comunicat.

Sobre el fet que la xarxa de clavegueram no estigués preparada per absorbir l'aigua, com va apuntar Adif, els enginyers repliquen que, en tot cas, "aquesta causa seria secundària i és insuficient per aportar el nivell d'aigua que ha causat la inundació". 

Els enginyers recorden que els Bombers de la Generalitat han atribuït la inundació al trencament d'un mur provisional en el pou on es va introduir la tuneladora i que, d'acord amb el Col·legi, Adif hauria d'haver segellat. En canvi, l'ens gestor ferroviari va negar aquest mur, fet de totxana, fos de contenció. 

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, s'ha afanyat a demanar una rectificació a Adif.

 

 

Sobre el terreny, els Bombers i l'exèrcit continuen traient aigua del túnel, però avancen molt lentament. Als 30.000 metres cúbics d'aigua de la pluja, s'hi ha afegit l'aigua de les capes freàtiques. No hi ha cap termini oficial per recuperar el servei d'AVE de Girona cap al nord, però des del consistori creuen que hi ha feina per dues setmanes

 

 


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut