El 3 de 10 fm que ha carregat la Colla Vella, just abans de fer llenya.
El 3 de 10 fm que ha carregat la Colla Vella, just abans de fer llenya.
Tarragona

La segona ronda permet veure el primer 3 de 10 fm del concurs de castells

La Vella carrega el 3 de 10 fm després de 14 anys

Dos 4 de 9fa, un 5 de 9 i el 9 de 8 de la Jove de Tarragona han estat el plats forts de l'inici del concurs.

Les millors colles es troben a la Tarraco Arena Plaça per disputar el 25è Concurs de Castells.

Joan Raventós RafecasActualitzat

Dia gran de l'agenda castellera. Les millors colles es troben a la Tarraco Arena Plaça per disputar el 25è Concurs de Castells. Ofereixen les millors construccions al llarg de cinc rondes, de les quals només les tres millors serviran per a la classificació final.

A les deu, ben puntuals, les colles han començat les seves actuacions. Dos 4 de 9fa, un 5 de 9 i el 9 de 8 de la Jove de Tarragona han estat el plats forts de l'inici del concurs.

La segona ronda ha començat amb una actuació conjunta dels Nens del Vendrell, que han descarregat el 2 de 8f, i els Castellers de Sabadell, que han completat la catedral dels castells, el 5 de 8. I aleshores un moment àlgid quan els Xiquets de Reus han plantat un 3 de 9 f que els situa un pas més a prop de les colles de nou consolidades. Aquest castell el van recuperar la temporada passada després de 18 anys d'aconseguir-lo (al concurs del 1996) i amb el d'avui ja n'han completat dos aquesta temporada. Els Castellers de la Vila de Gràcia també aixequen el dit per ser entre les grans plantant un 4 de 9 f amb alguna suada important a nivell quints, però molt consolidat.

I en aquest punt del concurs s'anunciava el primer plat fort: el 3 de 10 amb folre i manilles per part de la Vella de Valls. Els de la camisa rosada el van carregar per primer i únic cop l'any 2000. S'hi van quedar molt a prop per Santa Úrsula l'any passat, però no se'n van sortir. Avui, al concurs, s'ha fet el silenci abans de sonar gralles i a partir d'aquell moment la Vella s'ha conjurat per tornar a fer història.

El castell ha mantingut les mides però un dels quarts ho ha hagut de donar tot i més per apuntalar-lo fins l'entrada de l'enxaneta. La feina del folre també ha estat clau per aixecar un castell que, tot i ensorrar-se just en fer l'aleta, el 3 de 10fm catapulta la Vella  al capdavant de la classificació.

La Joves havia avisat que portaria el millor que té a la TAP i entre les seves cartes hi ha el 4 de 9, el castell total. Ha pujat molt sòlidament i amb força rapidesa, cosa molt necessària per reduir l'esforç dels segons. Però amb dosos col·locats i alguna lleugera sacsejada la canalla s'ha fet enrere. Una caiguda en un castell tan alt i sense folre pot ser massa forta. Això podria haver influït. El castell, doncs, ha quedat en intent desmuntat.

La ronda ha continuat amb els Castellers de Barcelona completant el 4 de 9 f amb molta seguretat, després que ja el van fer per la Mercè. Els Castellers de Sants han jugat la mateixa carta i també han tirat el 4 de 9 f, que han carregat amb comoditat però s'ha trencat entre quarts i quints en la descarregada.

Els Xiquets de Tarragona han apostat per un castell que els ha donat grans alegries, el 2 de 9 fm.  L'han carregat per primera vegada a la seva història aquesta temporada i el van descarregar en el primer intent, un fet inèdit. Per Santa Tecla el van carregar i avui, al concurs, no ha pogut ser. Els quarts han patit molt perquè l'enxaneta ha anat una mica massa lenta per ser a temps, com a mínim, de carregar la que hauria estat la tercera torre de nou matalassera.

Els Capgrossos de Mataró han carregat un tres de nou en segona ronda que, malgrat que el tenien per descarregar, ha fet llenya en despenjar-se el pom de dalt.

Vilafranca, tot i la declaració de batalla que li ha plantejat la Vella amb el 3 de 10fm, s'ha mantingut fidel al guió i ha tirat el 3 de 9 fa, un castell amb bona puntuació i que els verds tenen bastant apamat. A Tarragona ho han tornat a demostrar i, amb l'únic contratemps que l'enxaneta del pilar ha hagut d'esperar una mica més del compte, els verds han descarregat un castellàs que els garanteix un bon coixí de punts.

La Jove de Tarragona ha tirat en segona ronda un valor segur, el cinc de nou amb folre. Assolir els seus objectius fins aquí ha desfermat l'eufòria entre els de la camisa lila, que se situen tercers a la general.

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut