Tarragona

Els Castellers de Vilafranca guanyen el seu desè concurs de Tarragona

La Vella els ha posat les coses molt difícils fins a última hora.

El concurs veu una nova colla de deu i una nova de nou.

Els Verds han aconseguit la bèstia indomable pels pèls i la Vella ha carregat el 3 de 10 fm després de 14 anys

Joan Raventós RafecasActualitzat

Era el concurs de castells més obert dels últims anys, i així ha estat fins a l'últim minut. Els Castellers de Vilafranca arribaven a la Tarraco Arena Plaça amb el paper de favorits, però sabien que no podien badar. Darrere seu, una Colla Vella dels Xiquets de Valls que anava a totes i també una Jove de Tarragona que ha reivindicat el respecte del món casteller.

La Vella ha tingut una actuació pletòrica. S'ha estrenat amb un 4 de 9 fa que ja va descarregar per Santa Tecla, després de deu anys de no assolir-lo, i avui, al concurs, l'han brodat. Amb aquesta confiança han encarat la segona ronda amb un plat fort: el 3 de 10 fm. Els rosats l'han carregat amb comoditat però ha cedit a la baixada. Amb aquests castellassos han conquerit la primera posició.

Obligaven els Verds a apostar fort després de complir amb el guió que duien escrit per a la primera i la segona ronda. Els Castellers de Vilafranca han descarregat el 4 de 9 fa i el 3 de 9 fa respectivament amb una solvència inqüestionable. I aquí començava el risc, les especulacions. L'estratègia.

La Vella ha afrontat la tercera ronda amb determinació per mantenir el lideratge i ha agafat la bèstia indomable per les banyes. Els vallencs han carregat el 2 de 8 sf i han passat la pressió als penedesencs. Els de Vilafranca han agafat el guant i també han apostat pel mateix castell, la torre de vuit neta ha pujat clavada, però just després de l'aleta, s'ha trencat a nivell de quints. La Vella encara anava per davant.

En la particular pugna Vella-Verds, els de Manuel Urbano han passat ronda per veure què feien els de Vilafranca, que han perpetrat un 3 de 10 fm magnífic, per descarregar, si no fos perquè, com per Sant Fèlix, el pom de dalt s'ha despenjat en la baixada. Mai s'havia vist dos 3 de 10 fm en una mateixa plaça, i la diada amagava encara alguna sorpresa.

La Vella no tenia cap altra opció que arriscar al màxim a l'última ronda per recuperar el liderat que havien perdut després del colossal vilafranquí. Així la colla ha optat pel 4 net. Els rosats han desmuntat el peu, calia assegurar-ho conscients que el concurs depenia d'aquest castell. Han sonat gralles i els de la Vella s'han enfilat pas a pas, amb seguretat, però amb sisens col·locats no ho han vist clar i la Vella ha decidit tirar avall.

El concurs definitivament ha tornat a ser dels Castellers de Vilafranca, que sumen així el desè concurs de la seva història, el setè concurs consecutiu.

La Jove de Tarragona demana pas

Una de les sorpreses de la jornada l'ha donat l'amfitriona, la Colla Jove de Tarragona, que ha firmat una actuació digna dels més grans del panorama casteller. La Jove ha aixecat el dit ben aviat per avisar que eren allà, lluitant entre els grans.

Els de la camisa lila han sortit de 9 de 8 i han seguit amb el seu emblemàtic  5 de 9 f i han tancat actuació amb la sorpresa que quedava, el 3 de 10 fm. Han fet història perquè és la primera vegada que carreguen aquest castell, però també perquè han aconseguit que en una mateixa diada s'hagin vist tres 3 de 10 fm. Han donat raó de ser a l'eslògan del concurs: "L'espectacle casteller més gran del món".

La Joves no té el dia

Els altres candidats a plantar cara al capdavant era la Joves de Valls. Tenien el 4 de 9 sf com a gran cartutx per aconseguir-ho, però aquest castell no els ha estat aliat als diables vermells. L'han intentat en dues ocasions i en tots dos casos l'han desmuntat.

Cal destacar també la bona actuació dels Xiquets de Tarragona, que han fet la seva tercera torre de nou fm, en aquest cas només carregada, i altres fites històriques per al palmarès de determinades colles com els Castellers de Sabadell, que s'han convertit en colla de nou amb un tres folrat. O els Xiquets de Reus, que han recuperat el 3 de 9 f en aquesta plaça 18 anys després. Els Castellers de la Vila de Gràcia han quedat per sobre dels de Barcelona. I l'ambició des de Sants els ha relegat a la classificació final.

En acabar, a quarts de cinc de la tarda, els aficionats als castells marxaven a casa conscients que el d'aquest any no ha estat un concurs qualsevol. S'han vist i s'han suat grans castells. Castells grandiosos.

Les cròniques de les rondes

A les deu, ben puntuals, les colles han començat les actuacions. Dos 4 de 9fa, un 5 de 9 i el 9 de 8 de la Jove de Tarragona han estat el plats forts de l'inici del concurs.

A la segona ronda ha destacat el 3 de 10 fm que la Vella ha carregat després de 14 anys.

La tercer ha servit per demostrar que hi havia concurs, amb els Verds carregant la bèstia indomàble.

A la quarta ronda, la Jove s'ha suma a la festa de Verds i Vella i també ha carregat el 3 de 10 fm.

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut