Madrid

Ana Mato compareixerà al Congrés per explicar la gestió del cas d'Ebola

La ministra de Sanitat ho accepta després que tots els grups de l'oposició li hagin exigit explicacions

RedaccióActualitzat

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha acceptat comparèixer al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el cas d'Ebola, tot i que no ha concretat quan. Intervindrà a petició pròpia per informar sobre les actuacions que ha fet el govern espanyol en aquest afer, després de rebre una pluja de crítiques. El Ministeri ha informat que ja s'ha registrat la sol·licitud de compareixença de Mato.

Tots els grups de l'oposició havien coincidit a demanar precisament la compareixença de la ministra. En el cas del PSOE, el seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, opina que no és el moment de demanar responsabilitats polítiques, però sí que creu que és urgent que Ana Mato comparegui a la cambra baixa perquè "doni tota la informació que té".

La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, considera que Mato ha de donar una explicació "d'un rigor més gran que la que va donar" en la seva compareixença informativa, que va ser, segons el seu parer, "un desastre", i que en comptes de tranquil·litzar els ciutadans va provocar "molts més dubtes i molta més preocupació".

Des del PNB, Aitor Esteban exigeix que les explicacions siguin "nítides", perquè opina que les dades que ha facilitat la ministra són confuses. Segons el diputat del PNB, "cal ser molt clars per poder retirar les alarmes".

El portaveu d'Esquerra Republicana, Alfred Bosch, ha dit que el seu partit "no farà sang" amb aquesta qüestió, sinó que intentarà col·laborar perquè es resolgui aquest "greu problema" que "preocupa" tanta gent.

Preocupació al món

El cas espanyol ha fet que s'encenguessin les alarmes a la resta de països occidentals. A Brussel·les, aquest dimecres hi ha una reunió d'experts que estava prevista per més endavant, i en altres països s'accelera la posada en marxa dels operatius de prevenció.

La Comissió Europea té com a tema prioritari la infecció d'Ebola a Espanya. N'ha demanat explicacions urgents al govern espanyol. Un dels màxims especialistes mundials, Peter Piot, ha dit des de Ginebra que és imprescindible que no hi hagi traves burocràtiques: "És absolutament crucial que tots els científics i les institucions que treballen en aquest camp comparteixin informació. D'aquesta manera, tothom tindria accés a informacions sobre aspectes clínics. També sobre els virus aïllats, que poden ser diferents o no, i aprendre d'això."

La por que l'Ebola arribi als països desenvolupats es generalitza. A Nova York hi ha hagut fins ara 88 avisos de pacients que tenien algun símptoma. Finalment, han estat falses alarmes. Però els sistemes de prevenció s'han accelerat i els responsables sanitaris han comparegut per tranquil·litzar la població. Mary Bassett, del Departament de Salut de l'Ajuntament de Nova York, ha dit: "El nostre principal missatge a la junta i a la ciutat és que estem preparats."

Al Regne Unit, un grup de militars es desplaça a Sierra Leone per fer front a la crisi de l'Ebola. Estan practicant els mètodes de prevenció que han de seguir per atendre els metges infectats pel virus a l'hospital de campanya que muntaran. És una mesura per atacar la malaltia als països on hi ha el focus. Però també per demostrar que els hospitals britànics estan plenament preparats per tractar l'Ebola.

A tot el món, els infectats d'Ebola són més de 7.000 i, d'aquests, n'han mort 3.400.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut