Ana Mato durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés.
Ana Mato compareixerà "els pròxims dies" al Congrés per donar explicacions sobre la crisi de l'Ebola.
Madrid

La ministra de Sanitat assegura que Espanya està "perfectament preparada" per afrontar l'Ebola

Ho ha dit durant la sessió de control al Congrés, en què Mariano Rajoy ha promès "transparència total" sobre aquesta qüestió

RedaccióActualitzat

La ministra de Sanitat, Ana Mato, manté que el govern està treballant "amb absoluta responsabilitat i transparència" per resoldre la crisi de l'Ebola. D'aquesta manera la ministra s'ha defensat de les acusacions i dels durs atacs dels grups de l'oposició a la sessió de control del Congrés dels Diputats.

Ana Mato ha explicat que els ciutadans poden confiar en els "excel·lents professionals" sanitaris, que "estan perfectament preparats", igual que el sistema espanyol de salut, per afrontar el cas d'Ebola detectat a Madrid. La ministra ha assegurat que l'executiu està adoptant "totes les mesures necessàries per garantir la seguretat de tots els ciutadans". Segons Mato, el govern està posant tots els mitjans per evitar qualsevol tipus de contagi.

La ministra de Sanitat ha avançat que "aquesta mateixa setmana" ha convocat un Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) per analitzar amb les comunitats autònomes la situació. Alhora, la ministra ha recordat que ha sol·licitat la seva compareixença al Congrés i que ho farà "en els pròxims dies" quan els diputats "ho decideixin".

Poc després, als passadissos del Congrés, Ana Mato ha justificat la repatriació dels dos missioners contagiats a Espanya. La ministra ha defensat que continuaran actuant d'aquesta manera ja que es tracta d'una recomanació de l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut, que també han seguit altres països. De fet, durant el ple, Mato ha recordat que França, el Regne Unit, els Estats Units, Suïssa i Noruega també han repatriat ciutadans que s'han infectat amb el virus en alguns dels països africans afectats per l'epidèmia. 

Rajoy: "Transparència total"

Moments abans, a la mateixa sessió de control, el president del govern, Mariano Rajoy, ha enviat aquest missatge: "Cal estar atents, però mantenint la tranquil·litat". Responent una pregunta del líder del PSOE, Pedro Sánchez, el cap de l'executiu espanyol ha dit que s'havia creat un comitè de seguiment del cas i que s'han establert una sèrie d'instruccions. En aquest sentit, Mariano Rajoy ha explicat que "es donarà tota la informació que es pugui donar al conjunt de l'opinió pública, i, per tant, transparència total".

Entre les mesures que s'han pres, Mariano Rajoy ha destacat que la prioritària és atendre la malalta i els sospitosos de contagi. També ha dit que cal investigar per què ha passat aquest contagi. Igual que Mato, el cap del govern ha assenyalat que "s'ha de deixar treballar els professionals, que tenen un prestigi acreditat". "La sanitat espanyola -ha assegurat Rajoy- és una de les millors del món". "El govern anirà informant" de les novetats que hi hagi sobre aquesta qüestió, segons ha conclòs el cap de l'executiu en la seva resposta.

 

 

Anar al contingut