Microscòpia fluorescent.
Microscòpia fluorescent.
Estocolm

Betzig, Moerner i Hell, Premi Nobel de Química 2014 per desenvolupar la microscòpia fluorescent

L'Acadèmia Sueca de Ciències reconeix el treball d'Eric Betzig, William Moerner i Stefan Hellen en el desenvolupament d'un microscopi d'altíssima resolució que permet veure la nanodimensió

RedaccióActualitzat

El Nobel de Química 2014 ha estat per als nord-americans Eric Betzig i William Moerner i l'alemany Stefan Hell per desenvolupar la microscòpia fluorescent. Així doncs, l'Acadèmia d'Estocolm els reconeix el seu treball en el desenvolupament d'un microscopi d'altíssima resolució que permet veure la nanodimensió a través de les molècules fluorescents. Amb aquests microscopis es poden estudiar, per exemple, molècules individuals dins de cèl·lules vives, una cosa que amb els microscopis tradicionals era impossible.

Aquest avanç ha contribuït a l'estudi de malalties com l'Alzheimer i el Parkinson, així com les anàlisi de processos cognitius en les neurones del cervell.

El nord-americà Eric Betzig és doctor per la Universitat Cornell d'Ithaca, a Nova York, i actualment treballa a l'institut mèdic Howard Hughes, d'Ashburn. L'altre nord-americà, William E. Moerner, es va doctorar a la Universitat Cornell i treballa en la de Stanford. Per la seva part, l'alemany Stefan W. Hell es va doctorar a la Universitat de Heidelberg i dirigeix l'Institut Max Planck de Química Biofísica, a Gotinga, i el Centre Alemany d'Investigació contra el Càncer de Heildelberg.

Els tres Nobels de Química es repartiran a parts iguals els 8 milions de corones sueques del premi.

 

Anar al contingut