ANÀLISI

Cada any s'escapen d'Hisenda un 22,6% de les rendes i un 32,7% de l'IVA

La Hisenda espanyola perd cada any una mitjana de 23.600 milions d'euros per l'IVA no recaptat, segons les conclusions d'una tesi doctoral sobre el frau fiscal a Espanya

Actualitzat

La Hisenda espanyola perd cada any una mitjana de 23.600 milions d'euros per l'IVA no recaptat, segons les conclusions d'una tesi doctoral sobre el frau fiscal a Espanya que s'acaba de presentar a la Universitat de Salamanca i a la qual ha tingut accés TV3. La pèrdua de recaptació de l'IVA representa un 32,7% anual i equival al 2,4% del PIB, d'acord amb els càlculs de la tesi, dirigida pel doctor Francisco Javier Braña.

L'estudi analitza la dècada que va del 2003 al 2012 i compara les dades oficials de la comptabilitat espanyola, elaborades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb les xifres de recaptació de l'Agència Tributària. D'aquesta manera, similar al mètode aplicat en la majoria de països europeus, l'autor de la tesi arriba a la conclusió que el "forat fiscal" de l'IVA (o "tax gap", com l'anomena el Tresor britànic) és de 23,6 milers de milions d'euros anuals, una dada que el govern espanyol no ha volgut calcular mai fins al moment.

El mateix estudi analitza l'impost sobre la renda, l'IRPF, i detecta una diferència mitjana de 140.400 milions d'euros anuals entre els ingressos percebuts pels contribuents i els ingressos declarats. La tesi no calcula quants diners deixa de recaptar Hisenda per aquest motiu, ja que l'IRPF és un impost progressiu (depèn del nivell de renda de cada contribuent) i és molt difícil estimar el volum del frau. Però sí que dóna pistes del que representen els 140 milers de milions i escaig d'ingressos no declarats, que equivalen el 22,6% dels ingressos realment percebuts pels contribuents i representen un 14,1% del PIB cada any.

El programa "Valor afegit" de TV3 recollirà aquest dimecres a la nit (a les 23.48) aquestes i altres dades en un reportatge sobre el frau fiscal. Les xifres de la tesi dirigida per Francisco Javier Braña són les més recents disponibles fins al moment i confirmen les estimacions d'estudis anteriors sobre l'elevat grau de frau fiscal a Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut