Barcelona

Concentració a la plaça de Catalunya de Barcelona per la unitat d'Espanya, organitzada per Societat Civil Catalana

Societat Civil Catalana organitza una concentració a favor de la unitat d'Espanya el Dia de la Hispanitat, sota el lema "L'Espanya de tots"

RedaccióActualitzat

Barcelona acull aquest diumenge set actes amb motiu del 12 d'Octubre, convocats tant pels que estan a favor de la unitat d'Espanya com pels que es mostren contraris a la celebració del Dia de la Hispanitat.

Per tercer any consecutiu, la plaça de Catalunya de Barcelona és l'escenari d'una concentració a favor de la unitat d'Espanya. Aquest any l'organitza Societat Civil Catalana, una associació que es va constituir a l'abril. Amb el lema "12 d'Octubre. L'Espanya de tots", volen reivindicar la unitat de Catalunya i Espanya. A la concentració de la plaça de Catalunya s'hi adhereixen el Partit Popular, Ciutadans i UPyD, que han estat representats pels seus líders, Alícia Sánchez-Camacho, Albert Rivera i Ramon de Veciana.

El vicepresident de Societat Civil Catalana, l'historiador Joaquim Coll, ha criticat en el seu discurs el procés sobiranista:

"No tan sols rebutjo la ruptura amb la resta d'Espanya, sinó que em rebel·lo contra un  procés fal·laç i trampós que parla de dret a decidir i s'omple la boca de boniques paraules, però que intimida i coacciona."

L'empresari Josep Ramon Bosch, president de Societat Civil Catalana, ha dit que hi ha pressa perquè a Catalunya torni el seny:

"Alguns diuen que tenen pressa. Pressa per materialitzar un miratge grotesc, que ens farà més pobres, ens farà irrellevants i menys lliures. Doncs bé, jo us dic que nosaltres tenim pressa, però perquè torni el seny."

38.000 assistents, segons la Guàrdia Urbana

Des d'una hora abans de l'inici de l'acte, el centre de la plaça de Catalunya i també la vorera de Ronda de Sant Pere s'han omplert de gent. La Guàrdia Urbana de Barcelona calcula en 38.000 les persones que omplien aquest migdia el centre de la plaça de Catalunya. Aquest any, en ple debat sobiranista, els organitzadors esperaven que la manifestació fos multitudinària.

Societat Civil Catalana ha omplert un centenar d'autocars que ha portat manifestants al centre de Barcelona des de diversos llocs de Catalunya. L'organització ha denunciat l'atac que ha rebut un d'aquests autocars a Lleida. Tot i la pluja de primera hora, quan ha començat la concentració ha sortit el sol i els congregats han fet servir els paraigües per protegir-se.

Molts dels participants en la concentració portaven banderes espanyoles i també alguna senyera. Una gran bandera que uneix la senyera amb l'espanyola ha ocupat una de les calçades de la plaça. Entre els assistents, l'eslògan majoritari ha estat: "Fem ponts, no murs". D'altres frases que s'han repetit a les pancartes dels assistents a l'acte eren: "No más fronteras: ni Mas ni Junqueras", "Som Catalunya, somos España" o  "La independència és una gran inconsciència".

No s'han registrat incidents d'importància, però un petit grup de manifestants han increpat i ha llançat ous a un equip dels serveis informatius de Televisió de Catalunya que cobria l'acte.

Des de l'organització s'ha demanat que es vagi a la concentració sense símbols partidistes. Una recomanació que els manifestants han seguit majoritàriament. Els representants del Partit Popular, per exemple, han portat unes samarretes amb el lema "Els catalans som gent legal", en referència a la consulta sobiranista.

Victoria Álvarez, amb PxC

A l'acte també hi han participat membres de la formació d'ultradreta Plataforma per Catalunya. El mateix secretari general d'aquesta formació, Robert Hernando, ha penjat una foto a Twitter on hi apareix, compartint pancarta, al costat de l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut