Barcelona

El CGPJ no suspèn per ara el jutge Vidal però li manté l'expedient disciplinari per redactar una Constitució catalana

El Consell General del Poder Judicial ha celebrat una reunió extraordinària aquest dilluns per estudiar la suspensió cautelar del jutge per haver participat en l'elaboració d'una Constitució de Catalunya sense autorització

RedaccióActualitzat

La comissió disciplinària del Consell General del Poder Judicial ha decidit finalment, per quatre vots a tres, no penalitzar el jutge Santiago Vidal per haver participat en la redacció d'una Constitució catalana i no el suspendrà cautelarment. Això sí, ajorna la decisió mentre es tramiti l'expedient disciplinari obert contra ell per dues faltes molt greus per haver estat un dels redactors de la Constitució.

Així doncs, la comissió disciplinària, que s'ha reunit amb la suspensió cautelar de Vidal com a únic punt de d'ordre del dia, no ha acollit la proposta del promotor de l'Acció Disciplinària, Antonio Jesús Fonseca-Herrero, d'apartar-lo durant sis mesos provisionalment ja que considera que "en aquest cas, l'adopció de la mesura cautelar no tallaria la situació que es vol evitar". Les faltes disciplinàries tipificades de molt greus a la Llei Orgànica del Poder Judicial són per "ignorància inexcusable" en el compliment dels seus deures judicials i vulneració del deure d'observança del règim d'incompatibilitats".

A l'espera de la decisió del CGPJ, el jutge Santiago Vidal ha anul·lat una conferència universitària que havia de fer a la UB al matí sobre com hauria de ser jurídicament un futur estat català. Vidal ha acudit a la Facultat d'Economia i Empresa i ha explicat que el motiu de la suspensió era la reunió d'aquest dilluns del CGPJ.

El jutge ha demanat al poder judicial espanyol "sentit comú" i no suspendre'l, però ha avançat que independentment de la resolució, seguirà defensant les seves idees com ha fet fins ara. Per això, ha afegit que confia que "entre tots" es pugui acabar "trencant aquest mur de la intolerància" que no respecta "la discrepància" del "pensament únic".

Aplaudiments dels assistents

El magistrat, que ha pres la decisió a instàncies del mateix CGPJ, ha estat aplaudit per l'auditori que havia acudit per escoltar la seva conferència, que es titulava "Construcció d'un estat nou" i que estava organitzada per l'ANC. 

Vidal ha promès als assistents que la farà en qualsevol cas, fos quina fos a decisió del Consell. El jutge no ha pronunciat la conferència, però sí que ha defensat el seu punt de vista sobre la petició de suspensió en estudi:  "Treballo en la jurisdicció criminal i ja em direu què hi tenen a veure les meves opinions sobre si tenim dret a decidir", ha dit. I en aquest sentit s'ha preguntat "què té a veure amb dir si una persona és culpable d'assassinat, homicidi o tràfic de drogues" -els temes sobre els quals acostuma a dictar sentència- amb les seves conviccions sobiranistes.

Vidal ha assegurat que ell pot fer en el seu temps lliure el que consideri oportú, com és redactar una Constitució catalana: "És normal que dediqui el meu temps lliure a reflexionar, a debatre amb companys juristes, algun d'ells professors, sobre com voldríem que es construís el nou estat".

"Quan surto de la meva feina sóc el ciutadà Santiago Vidal, jurista i expert en lleis", ha dit el magistrat, que ha apel·lat al respecte a la llibertat d'expressió que estableix la Constitució.

De fet, Vidal sempre ha defensat que ha actuat fora d'hores de feina i que com a ciutadà té dret a expressar-se.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut