Barcelona

Els partits pro consulta escenifiquen al Parlament el trencament de la unitat

Visualització de les esquerdes del bloc sobiranista en la sessió de control del Parlament. ERC reclama a Mas que torni a la proposta unitària mentre que Iniciativa i la CUP l'acusen de trair la unitat, i Herrera i Iceta el conviden a convocar eleccions

RedaccióActualitzat

L'endemà de presentar la seva nova proposta per al 9-N, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat al Parlament que el 9 de novembre hi haurà consulta i que la nova fórmula que planteja és l'"única via que tenim" de dur-la endavant, després de la suspensió del decret per part del Constitucional.

"La seva proposta porta a desobeir i no votar i la nostra porta a votar i a obeir el poble de Catalunya", ha etzibat Mas a la sessió de control al Parlament, on s'ha visualitzat les diferències que hi ha entre les formacions del bloc sobiranista. El president ha afegit que amb la nova fórmula de fer la consulta es manté l'essència del pacte del bloc pro consulta, que és fer-la el 9 de novembre amb la mateixa doble pregunta. "L'únic pactat -pregunta i data- es manté íntegre", ha assegurat; i de "l'únic no consensuat", que és el decret, se'n fa responsable.

En qualsevol cas, i després de demanar "tenir consciència de la realitat del moment i que ens juguem poder votar", ha sentenciat: "Si surt malament és culpa meva i si surt bé és mèrit de tots, agafin-se a això". No obstant, ha demanat l'"aportació de tots perquè el 9-N hi hagi urnes, paperetes i vots" en una consulta, ha matisat, que "es farà d'acords amb els marcs legals, en plural".

Per la seva banda, el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras -malgrat que s'ha ofert altre cop a col·laborar amb el govern en la nova consulta- ha acusat Mas de trencar la unitat i l'ha emplaçat a recuperar el consens. "Ens sembla molt senzill", ha dit.

La CUP ha posat en dubte la credibilitat del president per renunciar a la consulta com estava pactada i l'han acusat de tacticista i de fer càlculs electorals. Des d'Iniciativa s'ha qualificat de succedani la nova fórmula proposada pel govern i afirma que no tindrà garanties democràtiques i -igual que el PSC- ha convidat Mas a convocar eleccions.

El president ha insistit en el missatge que el 9 de novembre serà un dia importantíssim per afrontar l'etapa definitiva.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut