Nigèria

El govern nigerià pacta una treva amb Boko Haram, però es manté la incertesa per la sort de les segrestades

L'exèrcit de Nigèria ha anunciat que ha arribat a un acord per decretar un alto el foc amb la secta islamista Boko Haram, però els radicals islàmics encaran no han confirmat que alliberaran les nenes segrestades fa mig any.

RedaccióActualitzat

L'exèrcit de Nigèria ha anunciat que ha arribat a un acord per decretar un alto el foc amb la secta islamista Boko Haram. Però hi ha molts dubtes i incertesa sobre la sort de les més de 200 nenes segrestades fa mig any. El pacte inclouria l'alliberament de les nenes segrestades pels radicals islàmics fa 6 mesos, però el grup terrorista no ha confirmat l'alliberament. L'última versió de les autoritats és que encara és massa aviat per parlar d'un pacte en aquest sentit.

El govern nigerià confia que Boko Haram deixarà en llibertat les nenes la propera setmana. Les menors s'entregarien a les autoritats del Txad, el país que ha acollit les negociacions entre l'exèrcit de Nigèria i el grup islamista radical.

La notícia de l'alto el foc l'ha avançat la cadena britànica BBC citant el cap de l'Estat Major de l'exèrcit nigerià, Alex Badeh. De moment, Boko Haram no ho ha confirmat. L'assessor presidencial Hassan Tukur ha dit que l'acord s'ha tancat després d'un mes de negociacions, amb la mediació del Txad.

Boko Haram, que significa "l'educació occidental està prohibida", va irrompre el passat 14 d'abril a l'escola de nenes de Chibok, un petit poble del nord-est de Nigèria, i va segrestar més de 250 menors. Controla una vintena de pobles i ciutats al nord-est de Nigèria, on vol instaurar un califat, i ha estès els atacs al nord del Camerun. Al seu líder, l'exèrcit nigerià l'ha donat per morts tres cops i sempre reapareix. Per això l'anunci de l'acord, amb alto el foc i alliberament de les estudiants inclòs, s'ha rebut amb un cert escepticisme a Nigèria.

Justament aquest dimarts es van complir sis mesos del segrest i centenars de persones es van manifestar a Abuja per reclamar l'alliberament de les nenes segrestades.  Aquest cop la protesta va arribar fins a la residència del president nigerià, a qui acusen de preocupar-se més per la reelecció que per l'alliberament de les menors.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut