El noi, saludant Felip VI durant el besamans de la seva coronació.
El noi es va colar al besamans de la coronació de Felip VI.
Madrid

Llibertat provisional per al jove acusat d'estafa i de fer-se passar per assessor del govern

El jove, que segons els metges té una ideació delirant de tipus megalomaníac, es va fer passar per assessor de la vicepresidenta del govern i per membre del CNI

RedaccióActualitzat

Francisco Nicolás G.I., de 20 anys, desplegava una gran activitat en actes públics on hi havia personalitats del món de la política o de l'economia. Gràcies a la documentació gràfica que aconseguia en aquestes reunions, feia creure a tothom que tenia diversos càrrecs en la política espanyola.
La policia el va detenir per haver-se fet passar per assessor del govern utilitzant documentació falsa. La magistrada del jutjat d'instrucció número 24 de Madrid ha acordat aquest divendres deixar-lo en llibertat provisional.

Assessor del govern i membre del CNI

El jove es va arribar a fer passar per assessor de la vicepresidenta del govern espanyol. Així va aconseguir que una persona li donés 25.000 euros amb la promesa que intentaria que el govern fes de mediador en la venda d'un immoble que tenia un familiar a Toledo.

Quan l'estafat li va donar els diners, l'imputat li va entregar un dossier amb el títol "Palau de La Moncloa. Protocol d'Actuació. Govern d'Espanya", amb el nom de la víctima i amb una firma atribuïda al secretari d'Estat i una altra al subsecretari d'Estat de la Presidència del govern espanyol.

El detingut ha reconegut davant la policia que l'informe l'havia fet escanejant les firmes dels secretaris. Quan la víctima li va reclamar la devolució dels diners, li va retornar 10.000 euros.

A l'informe policial, també consta que el jove es desplaçava per Madrid amb vehicles d'alta gamma i sovint hi posava un dispositiu lluminós com el que porten les forces de seguretat. En un escorcoll al seu domicili, s'hi han trobat dos dossiers més simulant papers oficials.

També hi han trobat autoritzacions falses per a vehicles per entrar al Palau de La Moncloa i plaques de la Guàrdia Civil i la Policia Municipal. L'acusat ha declarat que les hi havien regalat els titulars.

Francisco Nicolás també es feia passar per membre del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

Ideació delirant de tipus megalomaníac

En l'acte, la jutge manifesta que no entén com un jove de 20 anys, només amb la seva xerrameca, havia aconseguit enganyar així. Més tenint en compte que l'informe del metge forense diu que té "una florida ideació delirant de tipus megalomaníac".

La magistrada, però, no ha trobat raons per decretar-ne la presó provisional, com demanava el ministeri fiscal, ja que és una mesura excepcional i considera que no hi ha risc de fuga. El jove és espanyol, està arrelat a la seva ciutat i fa estudis superiors.

La magistrada, encara que considera que "hi ha motius suficients per estimar el detingut responsable criminalment dels delictes de falsedat i estafa", n'ha decretat la llibertat provisional sense fiança amb l'obligació de comunicar al jutjat els canvis de domicili i amb la prohibició de sortir del territori espanyol.

 

Anar al contingut