Molta gent en una plaça manifestant-se amb banderes i pancartes.
Manifestació independentista al sud del Iemen.
Sanà

16 morts en enfrontaments entre rebels xiïtes i sunites a la localitat de Iarim, al Iemen

Divendres ja van morir 20 persones i ara els rebels lluiten per conquerir la ciutat d'Ibb.

RedaccióActualitzat

Els enfrontaments entre tribus sunnites i rebels xiïtes han causat 16 morts a la localitat de Iarim, al Iemen, el país més poblat i més pobre de la península Aràbiga.

Després d'apoderar-se aquest dimarts de Hodeida, el segon port del país, els rebels lluiten ara per conquerir la ciutat d'Ibb. Aquest divendres ja hi van morir 20 persones.

L'avanç dels rebels fa que augmenti el nombre de sunnites que s'integren als rengles d'Al-Qaeda, molt forta a escala local, en considerar que és l'única força capaç de fer front als xiïtes.

Tot això mentre, a Aden, una vintena d'organitzacions s'han unit per aconseguir la independència del sud del país.

Un país en conflicte des dels anys 90

El Iemen és un país que està molt tocat a causa de diverses guerres civils, tribals i sectàries que han despertat les sempre latents ànsies secessionistes de l'antic i més ric Iemen del Sud.

Un exemple és l'atemptat del dia 9 d'Al-Qaeda contra la comunitat xiïta de la capital, Sanà, després d'haver caigut en mans dels rebels Houthi, també xiïtes, el 21 de setembre.

Els funerals es van fer dimarts, mentre a Aden, l'antiga capital del sud, s'aprofitava el caos per denunciar una unificació mai païda.

Fins el 1990 hi havia dos Iemens: el del nord, pro saudita i pro occidental, i el del sud, pro soviètic, que va acabar dominat per Sanà. Va ser aquí on als noranta va aparèixer una filial d'Al-Qaeda.

Al nord, la important minoria xiïta, amb el suport de l'Iran, va agafar les armes contra la discriminació. Ha acabat controlant la capital i, des de dilluns, l'important port de Hodeida.

L'actual clima de confrontacions ha enterrat les esperances de la primavera iemenita, que el novembre del 2011 va acabar amb 33 anys de presidència d'Ali Abdullah Saleh. Va valder el primer Nobel al país.

Tawakkul Karman, premi Nobel de la Pau 2011, dedicava aquestes paraules a l'antic president:

"Dic als tirans i als dèspotes: el vostre regne ha acabat. Dic a Ali Saleh i al seu règim: esteu acabats"

Després de Saleh va venir el buit de poder en un país sense gens de tradició democràtica i molta confrontació armada. En tres anys, massa esperances s'han perdut al Iemen.

 

Anar al contingut