La fila zero política i social en l'acte d'"Ara és l'hora" a la plaça de Catalunya.
La fila zero política i social en l'acte d'"Ara és l'hora" a la plaça de Catalunya.
Barcelona

Els partits proconsulta esperen la resposta del govern davant la proposta de l'ANC i Òmnium de convocar eleccions abans de tres mesos

Els partits proconsulta esperen la resposta del govern davant la proposta de l'ANC i Òmnium de convocar eleccions abans de tres mesos

RedaccióActualitzat

L'ANC i Òmnium han col·locat la pilota a la teulada del govern de la Generalitat. A l'acte central d'"Ara és l'hora" a la plaça de Catalunya, els dos motors de la societat civil a favor de la consulta han donat un sí condicionat a la proposta de nou 9-N presentada pel president Artur Mas.

La resposta de les presidentes de l'Assemblea i Òmnium, Carme Forcadell i Muriel Casals, situa l'escenari en unes "eleccions referendàries" abans de tres mesos. També han demanat unitat als partits.

Des de la fila zero de l'acte han escoltat les condicions d'Òmnium i l'ANC consellers com Irene Rigau i Ferran Mascarell, la dona del president de la Generalitat, Helena Rakosnik, i diputats dels partits que donaven suport a la consulta.

A l'acte no hi han assistit les primeres espases del govern, ni el president, com ja és habitual en aquestes convocatòries, ni la vicepresidenta ni el conseller Homs. Tampoc no hi han assistit ni Dolors Camats ni Joan Herrera, d'Iniciativa, encara que sí que hi ha enviat una representació, formada per Joan Josep Nuet, d'Esquerra Unida, i Ricard Gomà.

Els dos polítics de més rang han estat el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador general de Convergència, Josep Rull, a banda dels consellers de Cultura i Ensenyament.

Per part del govern, ha estat la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, qui ha entomat la proposta de l'ANC i Òmnium. Assegura que el president Mas ha escoltat l'opinió de la societat civil:

"Estem segurs que ha escoltat molt atentament el que s'ha dit."

Rull ha fet la primera valoració de CDC. Diu que el 9-N ha de ser una mostra multitudinària de voluntats.

"El poble ens obliga a aquesta unitat i el dia 9 de novembre serà l'expressió més genuïna dels ciutadans de Catalunya per la unitat."

El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, no s'ha desviat del seu discurs dels últims dies. No parla d'unitat ni del nou 9-N, però abona la tesi d'unes eleccions immediates. Diu que no és l'hora d'entretenir-se amb pactes impossibles amb Madrid.

"No comencem ara amb l'excusa que s'ha d'obrir un procés de reforma constitucional. No es pot negociar amb l'Estat si no és d'igual a igual."

Des de la CUP, Marc Sallas ha recollit el guant de la societat civil i ha assegurat que la seva formació farà el que faci falta per garantir la unitat:

"Serem a totes les reunions on es pugui garantir un 9-N massiu i una proclamació de la independència immediata."

A l'acte també hi han assistit personalitats de l'esfera socialista, com Marina Geli i Ernest Maragall.

Anar al contingut