Sant Joan Despí

L'ANC i Òmnium: "Donarem suport al nou 9-N perquè reforça el procés"

Les entitats aclareixen que la unitat reclamada no equival a una llista unitària i de moment no preveuen formar part de cap candidatura.

RedaccióActualitzat

L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural defensen el nou 9-N, perquè creuen que reforça el procés. Així ho han manifestat Carme Forcadell i Muriel Casals en declaracions a "Els matins". Les presidentes de les dues entitats han expressat que anar a votar és la millor manera de denunciar que l'Estat espanyol no deixa que els catalans s'expressin a les urnes. 

I Forcadell hi ha afegit que volen deixar clar que les persones que vagin a votar "sí-no" seran benvingudes.

Pel que fa a la crida a la unitat, Muriel Casals ha exposat que ho entenen d'una manera molt àmplia: "El costat del 'sí' és molt plural i molt divers. Per tant, mentre que al costat del 'sí' hi hagi -encara que sigui en diferents llistes- expressada d'una manera molt clara quina és la intenció, ja està bé, això ja és unitat", ha dit la presidenta d'Òmnium. 

Casals ha especificat que, així, el votant es podria trobar "formacions que defensessin el 'sí', molt d'esquerres; 'sí', una mica d'esquerres; 'sí', una mica de centre; 'sí', una mica de dretes".

No s'uniran a una llista unitària

Les entitats aclareixen que la unitat reclamada no equival a una llista unitària i, de moment, no preveuen formar part de cap candidatura. En aquest sentit, Muriel Casals ha estat molt clara respecte del posicionament d'Òmnium. En declaracions a "El Matí de Catalunya Ràdio", ha dit que l'entitat que representa ha decidit no sumar-se a una llista unitària en unes eleccions plebiscitàries. 

"Nosaltres intervenir-hi... En tot cas, pel que fa a Òmnium Cultural no. Un dels motius pels quals desitgem ferventment arribar aviat a la independència és per dedicar-nos plenament al que és la nostra tasca: La llengua i la cultura catalanes", ha dit Casals. 

I Forcadell, menys taxativa, ha dit a "Els matins" que, per ara, tampoc no preveuen formar part de cap llista. No obstant això, ha deixat la porta oberta altres tipus d'implicació en unes eleccions plebiscitàries. 

"Nosaltres tenim un full de ruta que una de les coses que preveu, però, esclar, sempre que es donin les condicions, és una llista social, democràtica i de país. Però nosaltres no n'hem parlat; per tant, ara no ho considerem", ha dit.

Crida a Iniciativa

Pel que fa al distanciament d'Iniciativa respecte del 9-N alternatiu, Muriel Casals considera que s'ha d'intentar reconduir. La presidenta d'Òmnium ha dit que és un partit imprescindible per construir un futur nou per a Catalunya: 

"El futur d'aquest país no es pot fer sense persones com el Joan Herrera i la Dolors Camats. Hi ha feina a fer perquè quedi clara que la majoria que vol la independència és molt gran. I feina a fer també per respectar els que diran: 'Escolteu, nosaltres volem explorar altres camins que no són la independència'."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut